Dostupni linkovi

Beograd i Priština: Politički dnevnik, balkanski ćorsokak


Ilustracija
Ilustracija
Matthew Kaminski (The Wall Street Journal), prevela Biljana Jovićević

Možete političara izvesti sa Balkana, ali teško da Balkan može izaći iz njega. Šansa za mogući susret između lidera Kosova i Srbije u New Yorku propuštena je, iako tu više nije riječ o užarenom sukobu u jugoistočnoj Evropi.

Hashim Thaci, kosovski premijer, i novi predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, nacionalista koji želi da se njegova zemlja priključi EU, nijesu su se sreli, bar ne razgovarali. Srbija je izgubila tu pokrajinu nakon rata 1999., i odbija priznati nezavisnost Kosova koje čine većinski etnički Albanci.

Ali početak zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija učinio je teškim mogućnost da ova dvojica suprostvljenih političara izbjegnu jedan drugog. U prošlu srijedu veče obojica su bili gosti na prijemu koji su priredili evropski zvaničnici. Nikolić je napustio skup prvi ne priznajući predstavnika Kosova, koji je 1990-te bio vođa pobunjenika. Nezavisno jedan od drugog susreli su se i sa šeficom diplomatije EU Catherine Ashton.
Susret Catherine Ashton i Hashima Thacija u New Yorku
Susret Catherine Ashton i Hashima Thacija u New Yorku

Pitanje je šta bi rekli jedan drugome? U četvrtak smo imali mogućenost da uradimo eksperiment, kada je jedan po jedan čovjek došao u našu kancelariju.

Gospodin Thaci, (44) želio je da pošalje poruku.“Za njega je mnogo lakše nego za bilo kojeg drugog srbijanskog lidera da se distancira od prošlosti ako želi da pomogne Srbiji“, rekao je.

„Dobrosusjedski odnosi sa Kasovom bi pomogli Srbiji. On je izabran da bi se nosio sa budućnošću, a ne sa prošlošću. Mi držimo jedni druge kao taoce", dodao je on.

Uz osmjeh kosovski lider takođe kaže: „Recite mu da ne mora da napušta prostoriju kada ja uđem. Ne mora da se znoji.“

Thaci se susreo i rukovao sa Nikolićevim prethodnikom, Borisom Tadićem, ali se taj liberalni političar nije usudio da napravi kompromis o Kosovu, zbog straha od domaćih nacionalista. Zasluge Nikolića kao nacionaliste su neupitne, što ga čini pogodnim kandidatom da odigra ulogu kakvu je Nixson imao sa Kinom.

Dobrodošle mogućnosti i optužbe

Nekoliko sati kasnije, sjedeći u istoj stolici u kojoj je prethodno sjedio predstavnik Kosova, predsjednik Srbije nije prihvatio ulogu sa oduševljenjem. “Ja imam problem sa gospodinom Thacijem", započeo je.

Nikolić je donio izvještaj iz 2010., izvjestitelja Savjeta Evrope Dicka Martyija, u kojem se visoki oficiri kosovskih pobunjenika (OVK), uključujući i samog Thacija optužuju za ilegalnu trgovinu organima, koje su u nekim slučajevima vadili srbijanskim ratnim zatvorenicima. EU istražuje ove optužbe.
Tomislav Nikolić govori na sednici Generalne skupštine UN
Tomislav Nikolić govori na sednici Generalne skupštine UN

Lider Srbije je bio dugogodišnji čovjek od povjerenja nacionalističkog huškača Vojislava Šešelja, kojem se za ratne zločine na području bivše Yugoslavije sudi u Hagu. ”Niko me nije optužio za ratne zločine”, kaže gospodin Nikolić, dodajući: “Ne mogu se rukovati sa Thacijem, dok god je osumnjičeni za ratne zločine”.

Ipak, predsjednik Srbije kaže da je dobrodošla mogućnost da gospođa Ashton preuzme ulogu posrednika u dijalogu Beograd -Priština. “Ja sam potpuno otvoren za izgradnju nove budućnosti na Balkanu, ne samo između Kosova i Srbije” , kaže. “Srbi i Albanci su ti koji se moraju dogovoriti, ne Thaci i Nikolić”.

Thaci, koji je Martyijeve optužbe nazvao “naučnom fantastikom” kaže da će Kosovo ići prema EU i NATO članstvu sa ili bez rješenja odnosa sa Srbima.

“Mi nikada nećemo priznati nezvisnost Kosova“, odgovara Nikolić. Ipak za njegov se ton prije može reći da je rezigniran nego poletan, a time je zalupio otvorena vrata. On kaže da je svjestan da se Srbija ne može priključiti EU bez sporazuma sa Kosovom, pa onda dodaje da Srbija nema drugi izbor nego da se priključi EU, i da to njegova vlada želi.

Prema balkanskim standardima, i to je napredak.
XS
SM
MD
LG