Dostupni linkovi

Pak: EU da ne odustane od Ahtisarijevog plana


Doris Pak
Doris Pak
Piše: Edona Peci, priredila: Jasmina Šćekić

Različite izjave, koje su tokom prošle nedelje davali zvaničnici iz Prištine, Beograda i Brisela, ne ukazuju na svetliju perspektivu buduće faze dijaloga između Kosova i Srbije, uz podsredstvo Evropske unije.

Potenciran je interes da Sjedinjene Američke Države treba da preuzmu, mada u funkciji podrške, veću ulogu u tom procesu.

Ipak, ostaje nepoznanica način na koji će strane uključene u proces nastojati da vrate poglavlje političkog dijaloga u kome se očekuje pronalaženje rešenja za 13-godišnji status quo za severni deo Kosova.

I dok u kancelariji šefice evropske doplomatije Ketrin Ešton govore o potrebi “političke spremnosti svih strana” za donošenje “teških odluka”, čini se da i dalje postoje dileme u suočavanju različitih vizija za rešenje pitanja severa Kosova.

Poslanica u Evropskom Parlamentu Doris Pak u razgovoru za Radio Slobodna Evropa ističe važnost stava da podela ili promena granica uopšte ne postoje kao opcije na stolu budućih razgovora.

“Ne znam šta se vrti u glavama ljudi u Beogradu, ne znam ni kako razmišljaju političari u Prištini, ali smatram da, pošto smo uključeni u ovu situaciju, treba da idemo napred sa jasnim stavom da ne smemo da dozvolimo bilo kakvu podelu ili promenu granica,” kaže ona.

Da ne treba da se govori o podeli severa sada je shvatio i Beograd, ali nastavlja da odbacuje bilo kakvu opciju koja bi podrazumevala korak napred ka priznanju nezavisnosti Kosova.

Poslednje izjave zvaničnika u Srbiji ukazuju na nemogućnost da Vlada Srbije u potpunosti ukloni prisustvo Beograda na Kosovu, umanjujući nadu da dođe do gašenja paralelnih struktura na severu – što je konstantan zahtev Evropljana.

Zvanična Priština, međutim, ostavlja da se shvati da priprema strategiju za dijalog sa srpskom stranom, istovremeno naglašavajući svoju težnju o integrisanju tog dela u kosovsko društvo i njegove institucije.

Pak kaže da razgovori o severu ne treba da se okončaju nekim rešenjem koje ne bi bilo u skladu sa Ahtisarijevim planom.

“Sada postoji nova strategija –jedina strategija: nastaviti dijalog u kome treba razgovarati o političkom rešenju za sever Mitrovice. Ali, mislim da ne smemo da dozvolimo sebi da razgovaramo o tom pitanju na neki drugi način osim primene plana Martija Ahtisarija i u tom delu,” kaže evropska poslanica Doris Pak i ističe važnost dodatnog angažovanja Ketrin Ešton na stvaranju jedinstvenog pristupa EU u vezi dijaloga Prištine i Beograda.

“Gospođa Ešton treba da radi na činjenici da još uvek postoji pet država Evropske unije koje nisu priznale Kosovo,” kaže ona.

Dosadašnji tehnički dijalog između Kosova iI Srbije počeo je u martu prošle godine, ali je prekinut u martu ove godine zbog izbora u Srbiji.

Tokom devet rundi razgovora strane su postigle sedam sporazuma, čija realizacija je postavljena kao uslov za ulazak u političku fazu dijaloga.

Normalizacija odnosa između Prištine i Beograda pominje se kao glavni cilj ovog procesa, ali se ne zna koji će biti model za postizanje tog cilja.
XS
SM
MD
LG