Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH odgodilo raspravu o ANP-u i o mandataru


Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović
Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović

Predsjedništvo BiH danas nije raspravljalo niti o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) za NATO, niti o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH, ali su "ostavljena otvorena vrata za neku vrstu dogovora", kako je objasnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon konsultacija trojice članova Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo je u Sarajevu trebalo imati dvije sjednice - prvo redovnu, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, a zatim vanrednu koju je tražio član Predsjedništva Milorad Dodik.

Na prvoj se treblao raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) koji bi trebao biti proslijeđen u sjedište NATO-a u Brisel, a koji je već dostavljen članovima Predsjedništva i sadrži ukupno165 stranica.

Na drugoj, članovi Predsjedništva su trebali raspravljati o mandataru za sastav Vijeća ministara, deset mjeseci nakon opštih izbora u BiH, a iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik Milorad Dodik, predložen je Zoran Tegeltija.

Komšić: Izbjegavanje preglasavanja

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović su, međutim, na konsultacijama pred zakazane sjednice dogovorili da otkažu i redovnu i vanrednu sjednicu.

"Lako smo donijeli ove zaključke, bez rasprave. Znali smo 15 minuta prije u kojem pravcu ćemo ići. Nije bilo potrebne za dramatikom i dizanjem tenzija", izjavio je Komšić.

Poručio je da su vrata za dogovor ostala otvorena, jer Dodik, Džaferović i on nisu željeli "zakivati stvari", te da su htjeli izbjeći preglasavanje u vezi s ANP-om.

"Jer da smo glasali oko ANP-a vjerovatno bi se desilo slijedeće: gospodin Džaferović i ja bismo bili za, gospodin Dodik, protiv. On bi potegao pitanje vitalnog entitetskog, odnosno nacionalnog interesa, pitanje ANP-a bi otišlo u Narodnu Skupštinu Republike Srpske. Ako sumnjate u ishod glasanja samo se vratite na epizodu Pelješki most, i priča o ANP-u bi bila potpuno završena, za ne znam koje vrijeme. Da bi izbjegli takve scenarije i da bi izbjegli scenario u kojem gospodina Tegeltiju eliminišemo u budućnosti kao mandatara jednostavno smo rekli, hajde da ovo odgodimo kad ne postoji saglasnost", pojasnio je Komšić nakon konsultacija.

Zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu
Zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu

Dodik: Kupovanje vremena

Član Predsjedništva Milorad Dodik je u izjavi za novinare, pak, poručio da se radi o kupovini vremena i da RS neće glasati za ANP, poručujući da u njegovom mandatu neće biti ANP-a. Naznačio je mogućnost rasprave o ostanku SNSD-a u parlamentarnoj većini.

"Pretpostavljam da je otkazivanje sjednica izraz dogovora sa strancima, koji je imao Željko Komšić, a koji stalno ponavljaju da situaciju u BiH ne treba komplikovati. Ova odgođena situacija ništa ne rješava", rekao je Dodik, zaključujući da je dio Sporazuma o formiranju vlasti, postignut sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom, doživio ozbiljan zastoj.

"Do 5. septembra, do kada je Sporazum trebao biti proveden, mislim da može biti napretka o mandataru za Vijeće ministara", rekao je Dodik.

Džaferović: Nastojanje političara iz RS da zaustave NATO put

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon otkazivanja sjednica rekao kako se nada da će se vrlo brzo pronaći rješenje za nastavak procesa o ANP-u i imenovanju mandatara Vijeća ministara BiH.

"Sve te stvari su uređene propisima, zakonima kako funkcionira ova zemlja. Ovo nije nemoguća situacija. Ona je zakonita i u skladu sa Ustavom BiH. Pitanje ne trebamo tamo usmjeravati, već u pravcu spremnosti svih nas da poštujemo zakone i odluke ove zemlje. Ako se opredijelimo da poštujemo vladavinu prava, onda nema nikakvih problema. Uzrok današnjih problema je unilateralno nastojanje političara iz RS-a na čelu sa Dodikom da se obustavi NATO put BiH, odnosno da se ne dostavi ANP", kazao je on novinarima u Sarajevu.

Džaferović je naveo kako se "nada da ovaj zastoj neće trajati tako dugo niti uopće dugo", te da "treba otvoriti prostor za daljnje dogovore". Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o mogućem napuštanju koalicije na državnom nivou, Džaferović je kazao da svaki dan treba tragati za rješenjima.

"Da li će Dodik napuštati koaliciju to je stvar njega i njegove koalicije. Imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na nivou BiH i tim pitanjem ne bi trebalo usložnjavati situaciju dodatno", kazao je.

Uslovljene sjednice

Dvije sjednice Predsjedništva BiH koje su trebale biti održane danas bile su uslovljene jedna drugom, odnosno stavovima bh. lidera koji su još uvijek suprotstavljeni oko NATO integracija BiH. Ako se na prvoj ne postigne dogovor o slanju ANP-a onda neće biti održana sjednica o mandataru za sastav Vijeća ministara.

Tako su nerazdvojno, u bh. političkoj praksi povezana dva trenutno najvažnija pitanja – formiranje vlasti i približavanje Sjevernoatlantskoj alijansi.

Dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović su za ANP dok je Dodik, ponavljajući stav RS o vojnoj neutralnosti, protiv. Komšić i Džaferović su se ranije izjasnili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi s ANP-om.

Dodik je mogao iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi s ANP-om i tražiti izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske. Prema dosadašnjoj praksi, Dodik bivjerovatno dobio podršku poslanika, čime bi se unedogled razvlačilo slanje plana u NATO.

U intervjuu za agenciju Anadolija, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je prethodno izrazio nadu da će sjednice Predsjedništva biti uspješne dodajući da "ovo što radi Milorad Dodik je političko blefiranje, i on neće biti spreman da krene u teške političke avanture, u destabilizaciju prilika u zemlji".

"Vjerujem da će i radi sebe i radi naroda koji predstavlja pristati na jedan kompromis", rekao je Izetbegović.

Petog avgusta u Sarajevu su lideri tri stranke Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović (HDZ) potpisali Sporazum o principima za formiranje vlasti odnosno za konačnu uspostavu Vijeća ministara, za šta rok ističe 5. septembra.

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a još u aprilu 2010. godine su odobrili Bosni i Hercegovini da se uključi u Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (MAP).

U decembru 2018. donesena je odluka da Bosna i Hercegovina pozove za dostavljanje Nacionalnog godišnjeg programa (ANP), čime bi se aktivirao MAP.

Proces približavanja BiH prema NATO -u formalno je započeo u decembru 2006. godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta čime je BiH pristupila Partnerstvu za mir i od tada poduzima mjere za postizanje NATO standarda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG