Dostupni linkovi

Komšić sa zapadnim ambasadorima, Dodik protiv mešanja stranaca


Željko Komšić (u sredini) u razgovoru sa ambasadorima Metjuom Fildom (levo) i Erikom Nelsonom (desno), Sarajevo
Željko Komšić (u sredini) u razgovoru sa ambasadorima Metjuom Fildom (levo) i Erikom Nelsonom (desno), Sarajevo

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić sastao se sa ambasadorima SAD i Velike Britanije u BiH Erikom Nelsonom i Metjuom Fildom. Sastanak je trajao oko sat vremena, a ambasadori nisu davali izjave za medije nakon završetka sastanka.

Sastanak je održan dan uoči održavanja dve sednice Predsedništva BiH, redovne, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel, i vanredne na kojoj bi trebalo da se imenuje mandatar za sastav novog Saveta ministara BiH.

Komentarišuži sastanak Komšića sa Nelsonom i Fildom, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije danas je ocenio da je nepotrebno i da "nije fer da bilo ko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili bilo ko drugi, modelira karakter sednice Predsedništva BiH".

Dodik je najavio da bi sutra mogao zatražiti da ne bude održana vanredna sednica Predsedništva BiH na kojoj bi trebalo da bude imenovan mandatar za sastav Saveta ministara BiH.

Dodik je rekao da on neće podržati ANP, dok je Komšić najavio da, ako ne bude podržano slanje ANP-a u Brisel, on neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da "ne postoji mogućnost da on glasa drugačije od Komšića".

XS
SM
MD
LG