Dostupni linkovi

Izetbegović: Ako nema ANP, nema ni Saveta ministara


Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da, ukoliko srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ne glasa za Godišnji nacionalni program (ANP) za put ka NATO, neće biti podržan ni kandidat za predsedavajućeg novog saziva Saveta ministara, te da će to produbiti krizu.

Izetbegović je ovo izjavio nakon sastanka sa predsedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i bošnjačkim članom ove institucije Šefikom DŽaferovićem, na kojem je razgovarao o sutrašnjim sednicama Predsjedništva na čijem su dnevnom redu ANP i imenovanje kandidata za predsedavajućeg novog saziva Savjeta ministara.

"Očekujem da konačno to rešimo sutra. Potpisali smo da ćemo raditi u skladu sa Ustavom i zakonom i da ćemo poslati ANP u Brisel, da li redukovani ili neredukovani, kako bi se nakon toga imenovao kandidat za predsedavajućeg Savjeta ministara. Dakle, biće obe sjednice", rekao je Izetbegović.

Na pitanje šta će se desiti nakon isteka sporazuma o potpisanim principima za formiranje vlasti, Izetbegović je rekao da principi ne mogu isteći.

"Njih imamo ili nemamo. Mogu isteći rokovi. Nakon 5. septembra će doći 6. septembar i nastavićemo se baviti onim što će biti presek onoga što želimo, a to je redukovani ANP, koji treba da uradi Komisija za NATO", izjavio je Izetbegović.

Dodik je rekao da neće podržati ANP, dok je Komšić najavio da, ako ne bude podržano slanje ANP-a u Brisel, on neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

XS
SM
MD
LG