Dostupni linkovi

Afera 'Reket', evri i video snimci


Dok je u Severnoj Makedoniji predmet "Reket" u fazi istrage u Osnovnom javnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, u inostranim medijima objavljuju se video i audio snimci na kojima se vide dvojica osumnjičenih koji su u pritvoru, Bojan Jovanovski poznat kao Boki 13 i Zoran Mileski, kao i svedok, biznismen Jordan Kamchev.

Na video snimcima, na kojima su i audio odlomci, objavljenim na portalu italijanskog desničarsko - konzervativnog lista "La Verita", vide se Jovanovski i Mileski kako u februaru ove godine izlaze sa torbom iz kuće, a na vratima te kuće je Kamchev.

Prethodno se vidi kako je hiljade evra stavljeno u torbu sa kojom izlaze osumnjičeni, a pored toga se prebrojavaju evri i spremaju ručno ispisane specifikacije o prebrojanim banknotama.

Pored ove trojice, na snimcima se vidi i ženska ruka, a u audio delu se čuje i ženski glas. Govoreći o pritvoru za Kamcheva, glas u snimcima, a za koji se tvrdi da je od Jovanovskog, pominje i specijalnu javnu tužiteljicu Katicu Janevu, navodeći da "Katica neće upotrebiti nikakve vanredne pravne lekove" za produženje pritvora Kamcheva.

U drugom snimku, u razgovoru između Jovanovskog i Kamcheva, ubacuje se ženski glas, a "La Verita" tvrdi da Katica Janeva kratko kaže "Ne brini, sve će biti OK".

U snimku, gde se vidi datum razgovora 20. februar ove godine, Jovanovski kaže Kamchevu, koji je optužen u predmetu Imperija, da će ga za nekoliko dana osloboditi, i to odlukom Vrhovnog suda.

Vrhovni sud 4. marta, dvanaest dana nakon tog razgovora, i zvanično oslobađa iz kućnog pritvora Kamcheva i još dvojicu osumnjičenih.

Specijalno javno tužilastvo reaguje da snimak samo potvrđuje da ne postoji konekcija između rečenog u njemu i predloga tog tužilaštva i odluka sudova.

Oni dodaju da su u tom periodu dostavili predlog Vrhovnom sudu da odbaci kao neosnovane žalbe o ukidanju kućnog pritvora, ali da je i pored toga Sud ukinuo pritvor.

Iz Osnovnog javnog tužilastva za organizovani kriminal i korupciju, koje vodi ovaj predmet, ne preciziraju da li im je poznat i da li imaju ovaj video snimak kao dokazni materijal. Oni navode da će sve dokaze koje poseduju prezentirati pred nadležnim sudom pri eventualnim sudskim postupkom.

"Predmet je u fazi istrage i u kontinuitetu se radi na obezbeđenju svih dokaza", izjavili su iz Tužilaštva.

Javni tužilac Ljubomir Joveski ovih dana je rekao da ako dokazi upućuju na to, onda će proširiti istragu i prema drugim licima i o drugim delima. On je istakao da Janeva nije pozvana na saslušanje.

"Ne, nije pozvana, ali ukoliko se ukaže potreba, Tužilastvo će je pozvati", kaže Joveski.

'Šarena revolucija': Izborićemo se za slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Prema ranijem predsedniku Ustavnog suda Trendafilu Ivanovskom, Tužilaštvo je trebalo da do sada proširi istragu.

"U istrazi je moglo da se uradi mnogo više. Janeva je na neki način, hteli to ili ne, kočničar rasčišćavanja čitavog ovog slučaja", kaže Ivanovski.

U međuvremenu, reagovala je i Specijalna javna tužiteljica Katica Janeva. Frapirana sam kako se moji postupci kao tužilaca dovode u bilo kakvu korelaciju sa slučajem "Reket", kaže se u pismenom komentaru.

"Kao specijalni javni tužilac moja obaveza je da kontaktiram sa svim osumnjičenima, kao i sa drugim licima u vezi sa krivičnim postupcima koji se vode u ovom tužilastvu i od svih njih da pokušam da izvučem što veći broj informacija kako bi poboljšala poziciju u kontekstu osumnjičenih za svaku istragu ili predmet pojedinačno", navodi se između ostalog u reakciji Janeve.

Ona navodi i da u nijednom trenutku nije trgovala sa nikakvim uticajem, da nije zloupotrebila svoju funkciju i da nije postupala suprotno zakonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG