Dostupni linkovi

Pendarovski za RSE: Potrebna temeljna istraga u slučaju 'Reket'


Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pozvao je na hitnu i temeljnu istragu u slučaju u kojem je navodno vlasnik jedne TV reketirao biznismene i vršio uticaj na javnog tužioca, a u kojem se pominjao i sin Katice Janeve, specijalne državne tužiteljke koja je pre tri dana podnela ostavku.

Pojedinačni slučajevi, koji su eventualno suprotni zakonu ne trebaju degradirati ili poništiti kompletan rad institucije kao što je Specijalno javno tužilaštvo (SJO), kaže Pendarovski, naglašavajući da je neophodno napraviti jasnu razliku između rada tužilaca u Specijalnom javnom tužilaštvu koji su vodili postupke i istrage koju vodi Javno tužilaštvo o slučaju "Reket".

On poziva sve nadležne da što je pre moguće temeljno sprovedu istragu i da ne obraćaju pažnju na eventualne političke pritiske, jer je procesuiranje predmeta "Reket" bitno i za Specijalno javno tužilaštvo i za demokratske procese koji predstoje u zemlji.

Pendarovski je razočaran svim onim što se događa poslednjih nekoliko dana, vezano za ostavku glavne specijalne tužiteljke Katice Janeve i razotkrivanja afere "Reket", ali dodaje da je Specijalno javno tužilaštvo kao institucija važno za demokratske procese i evroatlantske integracije.

"Jedna stvar je rad institucije kao SJO do ovog trenutka, a drugo postupci koje su vodili različiti tužioci, ne samo Katica Janeva. Sasvim druga stvar je ovaj poslednji slučaj za koji ja tražim od nadležnih organa, ma kako se to shvatilo, da ga procesuiraju što pre i što detaljnije, kako ne bi ostala ni najmanja mrlja na radu institucije. Da zaključim, SJO je bilo veoma potrebno u vremenu kada smo pravili demokratske promene. SJO u nekakvom obliku, u nekom delu sistema javnih tužilaštava, je i te kako potrebno u narednom periodu, da bi procesuiralo kriminalne radnje ne samo onih koji su bili na vlasti, već i nas, koji smo sada na vlasti", ističe Pendarovski.

On naglašava da je upravo Specijalno javno tužilaštvo, uz dogovor iz Prespe o rešenju spora Skoplja i Atine o imenu makedonske države, odigralo ključnu ulogu u otvaranju vrata Evropske unije i NATO-a Severnoj Makedoniji.

U međuvremenu, prva tužiteljka SJO Katica Janeva, koja je u ponedeljak podnela ostavku na tu funkciju, već nekoliko dana ne dolazi na posao. U njenom odsustvu, sva potrebna dokumenta potpisuju njene zamenice.

"Neću dozvoliti da moje ime bude iskorišćeno za nečiji alibi i da se kao taoci drže sudbina Specijalnog javnog tužilaštva i evrointegracije moje zemlje", saopštila je Janeva, podnoseći ostavku. Njeno povlačenje sa funkcije došlo je u vreme kada se političke partije usaglase oko novog zakona kojim se odlučuje o statusu Specijalnog javnog tužilaštva Severne Makedonije i kada se izabere njen naslednik.

U međuvremenu, pre nego je Janeva podnela ostavku vlasnik jedne televizijske kuće Bojan Jovanovski i još jedan biznismen, čiji identitet nije naveden, osumnjičeni su za krivično delo "primanje nagrade na nezakoniti način" i "pranje novca". Kako su objasnili iz tužilaštva, njih dvojica su uticali preko jednog javnog tužioca da bude olakšan krivični progon određene osobe za koju se vodio postupak. U javnosti i u nekim medijima i na portalima se spekuliše da je jedan od članova u "reketaškoj" grupi Jovanovskog i sin Katice Janeve.

Sudbina Specijalnog javnog tužilaštva trebalo je da bude jedna tema razgovora na današnjem sastanku lidera četiri najveće partije, kojeg je sazvao premijer i predsednik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev. Ipak, taj sastanak je odložen, jer je lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski otkazao učešće, sa obrazloženjem da će učestvovati na takvom susretu lidera ako je na dnevnom redu razgovor o prevremenim parlamentarnim izborima.

Pendarovski nije optimista u vezi sastanka lidera partija: Lider SDSM Zoran Zaev (levo) i lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski (u sredini)
Pendarovski nije optimista u vezi sastanka lidera partija: Lider SDSM Zoran Zaev (levo) i lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski (u sredini)

Na sastanku koji je otkazan trebalo je biti razgovora o Zakonu o javnom tužilaštvu, o popisu stanovništva koji je zakazan za 2020. godinu, kao i o izbornom zakoniku.

Pendarovski u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da ne bi želeo da potkopa inicijativu premijera o liderskom susretu, ali da ipak smatra da je pravo mesto za takav sastanak - kod predsednika države.

"Biću iskren. Mislim da je za nekoliko bitnih pitanja, kao što su na primer buduća pozicioniranost SJO u našem pravosudnom sistemu, ili popis, koji je na žalost počeo da se politizuje, iako zakon još uvek nije donet, i druge bitne stvari, pravo mesto za susrete kod predsednika države", kaže Pendarovski.

On dodaje da sumnja da se zbog velike političke podele između dve partije SDSM i VMRO DPMNE može organizovati produktivan sastanak tog formata, kada je jedna ili druga partija organizator.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG