Dostupni linkovi

Ostavka makedonske specijalne tužiteljke


"Neću dozvoliti da moje ime bude iskorišćeno za nečiji alibi", navodi Janeva u saopštenju

"Neću dozvoliti da moje ime bude iskorišćeno za nečiji alibi i da se kao taoci drže sudbina Specijalnog javnog tužilaštva i evrointegracije moje zemlje", stoji saopštenju kojim je specijalna tužiteljka Severne Makedonije Katica Janeva, sinoć (15. jul) podnela ostavku.

Ostavka Janeve stupa na snagu kada se političke partije usaglase oko novog zakona kojim se odlučuje o statusu Specijalnog javnog tužilaštva Severne Makedonije i kada se izabere njen naslednik.

Janeva u saopštenju pecizira da je bila izabrana u teškim okolnostima, ali da je funkciju prihvatila, kako kaže, u interesu vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je lidere najvećih partija na sastanak koji bi se održao u petak, a jedna od tačaka na dnevnom redu bila bi i sudbina Specijalnog javnog tužilaštva.

Istovremeno kada je objavljena ostavka Katice Janeve, u javnosti je snažno odjeknula i vest da je priveden vlasnik jedne televizijske kuće, Bojan Jovanovski.

On je javnosti poznat pod pseudonimom Boki 13, kao i po učešću u regionalnim reality programima. Na pres konferenciji Javnog tužilaštva saopšteno je da je Jovanovski sa još jednim biznismenom, čiji identitet nije naveden, iz Skoplja priveden zbog krivičnog dela “primanje nagrade na nezakoniti način” i “pranje novca”.

Kako su objasnili iz tužilaštva, njih dvojica su uticali preko jednog javnog tužioca da bude olakšan krivični progon prema određenoj osobi za koju se vodio postupak. Da bi nastavili da mu pomažu, bilo je dogovoreno da prime 5 miliona evra kao nagradu.

Ali nakon što su dobili milion i 500 hiljada evra, oni su posumnjali u poverljivost svedoka i prestali da se sastaju sa njim.

Saopšteno je da je Bojan Jovanovski osumnjičen i za pranje novca, odnosno da je nelegalno uzete pare koristio za lična zadovoljstva, odmore, odeću. Za njega i drugog privedenog biznismena određen je pritvor u trajanju od 30 dana.

Janevoj oduzet telefon

U javnosti i u nekim medijima i na portalima se već mesecima spekuliše da je jedan od članova u “reketaškoj” grupi Jovanovskog i sin Katice Janeve. Sinoć je po naređenju Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, oduzet mobilni telefon Janeve.

To je urađeno kao deo dokaznog postupka, da bi se utvrdilo kakva je relacija između osumnjičenih i Janeve. Iz tužilaštva ipak demantuju informacije da je bio izvršen pretres u njenom domu.

Na pres konferenciji u Javnom tužilaštvu bilo je postavljeno pitanje da li ostavka Katice Janeve ima nekakvu povezanost sa istragom o Jovanovskom, a republički javni tužilac Ljubomir Joveski je kratko odgovorio:

"Ostavka Katice Janeve je njen lični čin i tu nemamo šta da komentarišemo".

Sve ovo što se događa može narušiti imidž Specijalnog tužilaštva i negativno uticati na kredibilnost predmeta, kažu upućeni. Nekadašnji predsednik Vrhovnog suda Dane Iliev kaže da za sada predmete treba staviti u "status kvo", dok se ne raščisti da li je Janeva uopšte involvirana u neko sumnjivo delo.

"Biće uticaja na sve predmete, ali o svakom posebno treba dokazivati to. Nesporno je da će se negativno odraziti na sveukupni autoritet Specijalnog javnog tužilaštva. Mislim da predmet koji se spominje u javnosti treba pripasti Javnom tužilaštvu, jer mislim da Specijalno tužilaštvo neće moći da izdrži do kraja i da ga završi", kaže Iliev.

Inače, već nekoliko meseci iskusni novinar i urednik Branko Geroski objavljuje tekstove koristeći pseudonime o navodima o reketiranju biznismena i političara.

Bojan Jovanovski je u nedavnom intervjuu na svojoj televiziji demantovao da je tražio reket i da je zajedno sa sinom Katice Janeve vršio pritisak na biznismene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG