Dostupni linkovi

Makedonija: Pozorište u parlamentarnoj korupciji


Cilj diskvalifikacija, a ne provera stručnosti: Katica Janeva i Marko Zvrlevski pred parlamentarnom komisijom
Cilj diskvalifikacija, a ne provera stručnosti: Katica Janeva i Marko Zvrlevski pred parlamentarnom komisijom

Nema suštinske debate u vezi rada Specijalnog javnog tužilaštva, već su obraćanja poslanika iz vladajuće većine bila koordinisana samo da bi se devalviralo sve što radi ova institucija, ocenjuju analitičari posle višednevne rasprave u parlamentarnoj komisiji o šestomesečnom izveštaju tužilaštva.

Cilj nije bio da se dobiju odgovori o konkretnim stvarima, već da se diskvalifikuje specijalna tužiteljica Katica Janeva, a da se tužilaštvo predstavi kao partijska institucija opozicionog Socijaldemokratskog saveza, kao i da se defokusira javnost od onoga što u stvari radi tužilaštvo, kaže analitičar Dželjal Neziri.

“Ono što se događalo nalikuje mi na pozorište, koje je počelo sa protokom nemontiranog snimka intervjua Janeve na Makedonskoj radioteleviziji, a ono što je bilo u Sobranju liči mi na nastavak tog scenarija.”

Neziri podseća da je tužilaštvo formirano u skladu sa dogovorom iz Prištine, te da je prema anketi Međunarodnog republikanskog instituta objavljenog ovog leta, institucija sa najvećim poverenjem kod građana, čak 63 posto.

“Mislim da je to cilj devalviranja, da bude narušen pozitivni imidž koji ima Specijalno javno tužilaštvo još od samog formiranja.”

Da li Janeva koordiniše nastupe sa opozicijom, koliki je njen lični kapacitet, koliko jezika govori samo su deo pitanja koji su bili postavljeni tužiteljici, a u kojima provejavaju optužbe da je bliska opozicionim Socijaldemokratskim savezu.

Nije bilo pravnih pitanja tužiteljici, smatra i advokat Zvonko Davidović. On dodaje da građani u pitanjima nisu mogli čuti koliko je vremena potrebno da bi se preslušali svi prisluškivani materijali, na koji način ih preslušavaju, da li traže neko krivično delo o kome se već čulo u javnosti ili pregledaju sve materijale po redu, kakav je plan o dinamici daljeg rada i druga slična pitanja.

“Nije se diskutovalo o pravnoj proceduri. To su bili napad i odbrana Katice Janeve, što je malo smešno. Čujem da postavljaju pitanja o njenom kapacitetu, iskustvu i tako dalje. Pa oni su je izabrali, ona je bila njihov predlog. U igri je bilo nekoliko ljudi, ali lideri četiri najveće partije su izašli i rekli da je to najbolji kadar kojeg mogu predložiti.”

Specijalno javno tužilaštvo je formirano pre godinu dana da bi bili istraženi slučaj “Prisluškivanje”, odnosno objavljeni telefonski razgovori od strane opozicije, u kojima se navodno čuje o velikom kriminalu visokih predstavnika vlasti, kao i slučaj “Puč” u kojem je jedan od optuženih i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Pre nekoliko dana oni su objavili dve optužnice, koje se odnose na nezakonsko uništavanje dokumentacije iz sistema prisluškivanja, kao i demoliranje skopske opštine Centar 2013. godine od strane demonstranata i naručeo nasilje nad gradonačelnikom te opštine Andrejom Žernovskim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG