Dostupni linkovi

Riker opoziciji u Skoplju: Vreme za igre je isteklo


Filip Riker i Zoran Zaev, Skoplje
Filip Riker i Zoran Zaev, Skoplje

Vršilac dužnosti američkog pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker u Skoplju je danas poručio da SAD žele videti usvajanje Zakona o Javnom tužilaštvu, jer to znači otvaranje pregovora sa EU ove jeseni.

Riker, nekadašnji američki ambasador u Skoplju, ponovio je da SAD snažno podržavaju evropsku budućnost Severne Makedonije i članstvo u NATO-u, ali da je za makedonsku budućnost veoma važna vladavina prava.

Javnost očekuje da se istrage nastave, da bi se pokazalo da se vladavina prava primenjuje i da niko nije iznad zakona, rekao je Riker danas, na zajedničkoj pres konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, te istakao da je vreme da se stvari pomaknu sa mrtve tačke.

"SAD žele da rade sa svim političkim partijama u Severnoj Makedoniji i moramo videti razumne napore. Zakon o Javnom tužilaštvu se treba doneti i ohrabrujem opoziciju da se pokrene u tom smeru. Vreme za igre je isteklo, nadam se konstruktivnom pristupu opozicije. Donošenje ovog zakona znači da će EU moći da otvori pristupne pregovore ove jeseni", rekao je Riker.

Zakon o javnom tužilaštvu i sudbina Specijalnog javnog tužilaštva poslednjih nekoliko meseci su pitanja sporenja vlasti i opozicije, a naročito posle slučaja "Reket" i navodne umešanosti u njega prve tužiteljice Katice Janeve, koja je podnela ostavku. I predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski u nedavnom intervjuu za RSE pozvao je na hitnu i temeljnu istragu u slučaju "Reket", u kojem je navodno vlasnik jedne TV reketirao biznismene i vršio uticaj na javnog tužioca, a u kojem se pominjao i sin Katice Janeve.

Američki diplomata Filip Riker je danas tokom posete Skoplju naglasio i da da je Severna Makedonija Prespanskim dogovorom pokazala primer hrabrog rešavanja problema i sposobnosti za kretanje prema napred ka pozitivnoj i svetloj budućnosti.

"U SAD-u sa ushićenjem gledamo na ono što ste vi i vaša zemlja uradili i u tom duhu država treba nastaviti", dodao je američki diplomata.

On očekuje da uskoro, na samitu u Londonu, Severna Makedonija postane 30. članica NATO-a.

Premijer Zaev je zahvalio SAD-u na kontinuiranoj podršci i naveo da je zadovoljan što će Severna Makedonija uskoro postati članica NATO-a, što je, kao što je rekao, jedno od strateških opredeljenja države. On veruje da će Severna Makedonija uskoro dobiti i dugo očekivani datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

"Svi nagoveštaji su da će u oktobru stići dugo očekivana odluka o startu pregovora. Niko ne voli razočarenja i izneverena obećanja, niti u EU, niti kod kuće, niti u regionu. Niko ne želi otvaranje šanse za povećani uticaj nedobronamernih strana u zemlji i regionu", naveo je Zaev.

"Svi", dodao je, "očekuju priznanje za ispunjene demokratske reforme, za najbolje moguće rešenje pitanja sa susedima i za opredeljenje naše zemlje da bude deo zapadnog demokratskog sveta".

U vezi zakona o javnom tužilaštvu, on je dodao da je željeno rešenje da zakon bude donesen uz konsenzus sa opozicijom, jer će u protivnom država biti u neprijatnoj situaciji da nalazi druga moguća rešenja.

Filip Riker, koji boravi u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, danas ima seriju susreta i razgovora, sa predsednikom države Stevom Pendarovskim, predsednikom Parlamenta Talatom Džaferijem, šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, kao i sa liderima najvećih političkih partija u zemlji. Riker je rekao kako je zadovoljan što će se sastati i sa liderom opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG