Dostupni linkovi

Makedonska tužiteljka Ruskoska: I drugi biznismeni tvrde da su ucenjivani


Vilma Ruskoska
Vilma Ruskoska

Tužiteljka za organizovani kriminal Severne Makedonije Vilma Ruskoska potvrdila je u petak da još nekoliko biznismena tvrdi da ih je ucenjivao neformalni vlasnik kablovske 1TV Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13.

"Imam saznanja za druge slučajeve, ali ne mogu da vam kažem za koliko se osoba radi. Oni su dali iskaze i sada tražimo dokaze da potvrdimo te iskaze", rekla je Ruskoska za Dojče vele na makedonskom jeziku.

Ruskoska je potvrdila da su ti neimenovani biznismeni tvrdili da su bili ucenjivani od istih osoba koje su osumnjičene u istrazi za slučaj "Reket".

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi popularno nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski i Zoran Milevski, od ponedeljka se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje".

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih goni zbog sumnje da su reketirali poznatog biznismena koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Iako nije saopšteno njegovo ime, izvesno je da se radi o Jordanu Kamčevu, najbogatijem Makedoncu po Forbsu, koji je ucenu prijavio nakon što je o tome prvo obevestio premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

U fokusu slučaja "Reket" našla se i specijalna tužiteljka Katica Janeva, čijim su uticajem navodno trgovali Jovanovski i Milevski i koji su Kamčevskom obećavali olakšanje pozicije u istrazi "Imperija" u kojoj je prvoosumnjičen.

Pročitajte: Ostavka makedonske specijalne tužiteljke

Prema predistrazi Tužilaštva za organizovani kriminal, prvoosumnjičeni Jovanovski je od poznatog biznismena tražio i uspeo da dobije novac u zemenu za uticaj na tužioca, dok je Milevski dogovarao sastanke.

Tužiteljka Vilma Ruskoska je za Dojče vele rekla da "još nije kontaktirala druge tužioce iz Specijalnog tužilaštva u vezi sa slučajem 'Reket'", kao i u vezi s predmetom "Imperija" koji je sa njim povezan.

XS
SM
MD
LG