Dostupni linkovi

'Pravda za Davida': Teror nas ne može zastrašiti


Protestna šetnja "Pravda za Davida", Banjaluka, 26. decembar 2018.

Umjesto novogodišnjeg veselja, protekle sedmice iz Banjaluke su stizale nemile scene policijskog nasilja nad građanima koji su protestovali zbog smrti mladića Davida Dragičevića, hapšenja aktivista i opozicionih političara. Uhapšeno je više od 10 osoba među onima koji su tražili "istinu i pravdu za Davida".

Zbog smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića, koji je nestao u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije, mjesecima se održavaju protestni skupovi u Banjaluci. Njegov otac Davor tvrdi da su Davida "oteli, silovali i ubili nečasni pripadnici MUP-a RS (Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske)", dok dok je policija prvo navela da se radilo o zadesnoj smrti Davida.

Nakon protestne šetnje 30. decembra protestni skupovi "Pravda za Davida" su zabranjeni, a građani su se sve do 2. januara okupljali u porti Hrama Hrista Spasitelja gdje su palili svijeće u pomen na Davida. No policija je sinoć naredila Davidovoj majci Suzani Radanović i građanima da se raziđu iz crkvenog dvorišta.

"Ne smijem javno ni izgovoriti ime svog sina ili riječ pravda, jer bih mogla biti uhapšena. Ja kao građanin ne smijem ni da stojim na trgu", tako je trenutno stanje opisala Suzana Radanović.

Suzana Radanović, dobila je 3. januara poziv da se sutra javi u sektor kriminalističke policije u Banjaluci radi ispitivanja zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo „Neovlašeno prisluškivanje i tonsko snimanje“. Poziv je uslijedio nakon što je Suzana na društvenim mrežama objavila snimak, na kojem patolog Željko Karan, navodno, razgovara sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Snimak je izazvao brojne i burne reakcije na društvenim mrežama.

Najveća enigma posljednjih dana jeste šta se dogodilo sa Davidovim ocem Davorom Dragičevićem. Davor je nestao u noći 30. decembra, kada ga je policija otjerala sa grupom građana sa Trga Krajine i pokušala uhapsiti. U pojedinim medijima, pojavile su se nezvanične informacije da se krije u Ambasadi Velike Britanije, te da preko svog advokata pregovara o predaji.

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH saopšteno je da se Davor Dragičević ne nalazi u toj ambasadi, a demantovali su u špekulacije da Velika Britanija stoji iza organizacije protesta u Banjaluci.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je partner i prijatelj cijeloj BiH i našu posvećenost i predanost građanima BiH pokazujemo dugi niz godina", poručeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Davor Dragičević je nestao u noći 30. decembra
Davor Dragičević je nestao u noći 30. decembra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Alo optužio je Davora Dragičevića da su on i simpatizeri grupe "Pravda za Davida" 30. decembra pokušali državni udar.

"Neki od njih su organizovali tajne sastanke, za koje smo tek saznali od njihovih učesnika, na kojima su planirali kako da se zauzmu institucije Republike Srpske i da, po njihovoj terminologiji, izvrše državni udar i pokušaju da preuzmu vlast. Oni su nakon tog 30. suočeni s odlučnim odgovorom državnih institucija koje nisu dozvolile da to prođe bez reakcija, pa su pobjegli, kao što je i Davor Dragičević. To nam pokazuje da on bježi od saznanja da je prekršio zakon. I neki drugi se skrivaju i kriju druge, ali se oglašavaju preko društvenih mreža, tako smo i saznali za priču o državnom udaru", rekao je Dodik.

Građani pak, putem društvenih mreža traže od institucija da odgovore gdje je Davor Dragičević, jer sumnjaju da ga je policija uhvatila u noći 30. decembra. Tada je po tvrdnjama članova grupe "Pravda za Davida", policija stezala obruč oko Davora Dragičevića na području oko džamije Ferhadija.

Davor Dragičević se nije javio ni Suzani, majci njegovog sina Davida, a ona kaže da je nedostupan i na pozive putem mobilnog telefona.

"Čitam da je Davor u Ambasadi Velike Britanije, da je njegov advokat kontaktirao tužilaštvo, ja ništa od toga ne znam. Nedostupan je. Šta dalje da radim - ne znam. Vidim samo da im je cilj da se ova priča odvuče s teme ubistva Davida Dragičevića. Više ne želim da pričam o policiji i torturi koju rade, vraćamo se na početak zbog čega smo tu, a to je istina o otmici i ubistvu mog djeteta", rekla je Suzana.

Ja sam prijavila nestanak svog djeteta, pa ga niko nije našao: Suzana Radanović
Ja sam prijavila nestanak svog djeteta, pa ga niko nije našao: Suzana Radanović

Suzana ističe i da još nije prijavila nestanak Davora Dragičevića.

"Pričala sam sa advokatom o tome da se prijavi nestanak, ali oni njega već traže. Policija ga traži, po njihovom. Kome da prijavim? Ja sam prijavila nestanak svog djeteta, pa ga niko nije našao. Našli smo ga mrtvog. Kome da prijavim nestanak, građani skupite se pa ga tražite. Novinari tražite ga. Policija je izjavila da ga traži. Nek pogledaju kod sebe. Tamo je i David bio", poručuje.

Davorov advokat Ifet Feraget rekao je da su spekulacije sve priče o navodnim pregovorima o predaji Dragičevića, a u izjavi za medije rekao je da je zabrinut zbog nestanka Davidovog oca.

Advokat Ifet Feraget zabrinut je zbog nestanka Davora Dragičevića
Advokat Ifet Feraget zabrinut je zbog nestanka Davora Dragičevića

Iz Okružnog javno tužilaštva Banjaluka u saopštenju za RSE tvrde da je ipak bilo kontakata advokata sa tužiocem oko uslova predaje.

„U skladu sa članom 4. i članom 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama (“Službeni Glasnik” RS br.20/01) obavještavamo Vas da je advokat Davora Dragičevića, telefonskim putem kontaktirao glavnog okružnog javnog tužioca i dežurnog tužioca, te uz primjenu advokatske tajne tražio kratku konsultaciju o uslovima predaje njegovog branjenika, ali zvaničnih i pismenih prijedloga u vezi sa pomenutim ovo Tužilaštvo nije zaprimilo“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

MUP-RS je raspisao potjernicu za Davorom Dragičevićem i još nekoliko aktivista. Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 1.1.2019. godine, dostavili su izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv Davora Dragičevića i još tri lica zbog sumnje da su izvršila krivična djela Ugrožavanje sigurnosti i Ugrožavanje sigurnosti u vezi sa podstrekavanjem.

"Lice D.D. se sumnjiči da je izvršilo krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti jer je 27.12.2018. i 30.12.2018. godine, na dvije lokacije na području Banje Luke, prilikom javnog govora uputilo ozbiljne prijetnje prema dva lica kod kojih je izazvao osjećaj straha i ugroženosti.

Lica Ž.D. S.M. i S.S. se sumnjiče da su u pomenutom vremenskom periodu prisustvovala javnim skupovima i umišljajno podstrekavala D.D. i druga lica da izvrše krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti na štetu dva lica iz Banje Luke", navodi se u saopštenju iz banjalučke policije.

Draško Stanivuković koji je, po potjernici, uhapšen 1. januara ispred Hrama Hrista Spasitelja, pušten je iz pritvora dan kasnije
Draško Stanivuković koji je, po potjernici, uhapšen 1. januara ispred Hrama Hrista Spasitelja, pušten je iz pritvora dan kasnije

U srijedu uveče je iz pritvora pušten da se brani sa slobode i poslanik u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković, koji je, po potjernici, uhapšen veče prije ispred Hrama Hrista Spasitelja. Iz Okružnog javnog tužilaštva je saopšteno kako se Stanivuković tereti za izazivanje nereda.

"Osumnjičeno lice je u vremenskom periodu od 27.12.2018. do 30.12.2018.godine, na teritoriji Grada Banja Luka, učestvovao u grupi većeg broja ljudi, podstrekavao ozbiljnom prijetnjom na izvršenje nasilja zbog čega je došlo do ugrožavanje javnog reda i mira, te ugrožavanja sigurnost dva lica", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Draško Stanivuković se 3. januara obratio medijima, negiravši krivicu, tvrdeći da nema nijednog dokaza protiv njega i da se radi o političkom progonu.

"Taj događaj je bio miran. Ovaj cjelokupan opis događaja ne ističe gdje sam bio. Ja sam bio u sredini ili u posljednjem dijelu kolone. Nisam se isticao, nisam nosio megafon, nisam se obraćao. U prekršajnom nalogu piše da sam glasno govorio. Ne znam da li je to neko mjerio decibele koliko sam glasno govorio. Govorio sam 'Pravda za Davida'. Valjda su to bile kobne riječi. Govore da sam ometao službena lica. Niti jednom policajcu nisam prišao u protekla dva ili tri dana. Nemaju dokaz gdje sam bio", kazao je Stanivuković.

Policija razbila protest 'Pravda za Davida'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Svijet su prvo obišle snimke policijske akcije sa Trga Krajine 25. decembra. Narednih dana veliki broj građana okupljao se i šetao za Davorom Dragičevićem, koji je prolazio "posljednjom Davidovim stazama".

Posljednje okupljanje bilo je na Trgu 30. decembra, nakon čega se više hiljada građana uputilo u protestnu šetnju Banjalukom. Između ostalog, bili su i ispred zgrade RTRS-a te na Krašovom parkingu, gdje je te večeri trebao da bude održan novogodišnji koncert Harisa Džinovića. Vlasti su tvrdile da su demonstranti uništili dio opreme, zbog čega je otkazan kompletan novogodišnji program, a okupljanja su zabranjena.

Stiglo je i saopštenje iz Delegacije EU u BiH u kome se ističe da se pomno prate događaji u vezi sa protestima grupe "Pravda za Davida".

"Pravo na mirno okupljanje, zajedno sa slobodom izražavanja ključno je za svako funkcionalno demokratsko društvo. Primili smo k znanju pojašnjenja poslana iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nakon jučerašnjih i današnjih hapšenja. U tom smislu naglašavamo važnost procesa u zakonskom okviru kao i pravo na pravdu. Nastavićemo pomno pratiti situaciju, posebno kada je riječ o istrazi koja je u toku i njenom sudskom epilogu", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo, pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Na policijskoj press konferenciji 26. aprila 2018.godine iznesene su tvrdnje da se radi o zadesnoj smrti i da je mladić bio drogiran LSD-jem. Roditelji nikada nisu povjerovali u tu policijsku verziju, a majka Suzana i sinoć je ponovila pitanja nadležnim institucijama u vezi sa smrću sina:

1. Vatrogasci koji su izvukli tijelo Davida, Davoru su rekli da je tijelo pronađeno na suhoj pješčanoj površini, a na slikama uviđaja tijelo je u vodi.
2. Zašto je inspektor Siniša Kojdić koji je vodio uviđaj napisao u zapisniku da su prisutni policajci iz PS Lazarevo kada su bili iz PS Centar?
3. Zašto je smijenjena dežurna tužiteljka koja je izašla 24. marta kada je nađeno tijelo i koja je naložila obdukciju jer je sumnjala na ubistvo?
4. Kako su se predmeti iz kuće porodice Rađen našli u džepovima Davida, a nekih od njegovih predmeta nema?
5. Otkud patolog Željko Karan na konferenciji MUP-a RS 26. marta i zašto nije bio tužilac?
6. Zašto je Karan iznio nepotpune nalaze obdukcije?
7. Zašto su najviši funkcioneri slagali da je David koristio LSD, marihuanu i alkohol kada je poznato da u Banjoj Luci nema tokiskološke laboratorije?

Zbog brojnih nelogičnosti u istrazi okupljeni u Grupi "Pravda za Davida" traže i ostavku ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, te još nekoliko drugih policijskih funkcionera, kao i tužioce koji su uključeni u istragu. Porodica ubijenog mladića tvrdi da je smrt Davida Dragičevića organizovano ubistvo, te da su u njega uključeni i neki od visokih policijskih zvaničnika.

"'Pravda za Davida' postoji i postojaće sve dok ubice mog sina i njihove pomagače ne stigne pravda. Teror nas ne može zastrašiti. Nastavljamo borbu za istinu i pravdu, mirno i dostojanstveno. Idemo do kraja!!!", poručila je 3. januara putem društvenih mreža Davidova majka Suzana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG