Dostupni linkovi

Policija RS traga za Dragičevićem, zabranjuju se protesti


Davor Dragičević
Davor Dragičević

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske najavio je danas da će zabraniti sva dalja okupljanja grupe "Pravda za Davida", dok policija traga za Davorom Dragićevićem za kojim je izdata potjernica i za kojeg se ne zna gdje se nalazi.

Zbog smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića, koji je nestao u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije, mjesecima se održavaju protesti u Banjaluci. Njegov otac Davor tvrdi da su Davida "oteli, silovali i ubili nečasni pripadnici MUP-a RS (Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske)", dok policija navodi da se David ubio.

Suzana Radanović ispred hrama Hrista Spasitelja
Suzana Radanović ispred hrama Hrista Spasitelja

Dok se ne zna gdje je Davor Dragičević, majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović večeras je u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci zapalila svijeću za Davida. Kako je i ona kazala, policija je zabranila okupljanja, a o Davoru ne zna ništa. Uz nju, oko stotinjak građana okupilo se večeras ispred Hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke, gdje pale svijeće za Davida.

"Hvala sinoć svima koji su bili, koji su nas podržali. Davora nisam čula, ne znam gdje je. Još ništa ne znam. Pojma nemam ljudi ništa šta se dešava. Ja sam došla da zapalim svijeću za svoje dijete, ja imam pravo. Okupljanja su zabranili. Ja ne znam ko je došao. Ja nikog nisam zvala. Uhapsiće me čim izađem na ulicu. Ja nikog nisam zvala, ja sam samo stavila objavu da u 18 časova idem da zapalim svijeću za svoje dijete", rekla je Suzana Radanović.

Istovremeno, na Trgu Krajine i večeras je veliki broj policajaca, koji čak ne dozvoljavaju bilo kakvo zaustavljanje na mjestu gdje su bili održavani skupovi "Pravda za Davida".

Građani su i večeras palili svijeće
Građani su i večeras palili svijeće

Policijska uprava Banjaluka pokrenula je danas potragu za pet osoba zbog sinoćnjih nereda u ovom gradu poslije protestnog okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci u organizaciji grupe "Pravda za Davida".

"Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka pokrenuli su danas, u skladu sa uputstvom o vršenju potražne djelatnosti, raspis o traganju za licima čiji su inicijali D.D, S.M, A.G, S.B, i NJ.T. svi iz Banjaluke zbog sumnje o počinjenim krivičnim djelima i prekršajima", saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Osobe koje su jučer lišene slobode poslije skupa "Pravda za Davida", puštene su nakon preduzetih mjera i radnji i protiv njih će, nadležnom sudu, biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja – potvrđeno je Feni u Policijskoj upravi Banjaluka. Nakon uzetih izjava pušteni su Daniela Ratešić, Ozren Perduv, Marko Mikić...U policiju su se sami javili Aleksandar Gluvić i Stefan Blagić, a nakon što je za njima, kao i Davorom Dragičevićem, Stelom Milanović, Njegošem Tomićem i Draškom Stanivukovićem raspisana potraga, zbog sumnje da su počinili krivična djela i prekršaje.

Dio članova grupe "Pravda za Davida" sinoć je, nakon održanog velikog skupa u Banjaluci, koji je protekao bez incidenata, prvo pokušao da se ponovo okupi na Trgu krajine, što je policija onemogućila i uhapsila četiri lica. Druga grupa koja se vraćala sa protesta je prekinula koncert Harisa Džinovića.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka raspisali su prethodno potjernicu za pet lica, među kojima je Davor Dragičević, potvrđeno je za BHRT iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kako je saopšteno, osim za Dragičevićem, potjernica je raspisana za još četiri osobe, čiji su inicijali S.M., A.G., S.B., i NJ.T.

U skladu sa Uputstvom o vršenju potražne djelatnosti, potjernica za navedenim licima je podignuta zbog sumnje da su počinili krivična djela i prekršaje, saopšteno je iz MUP-a RS. U saopštenju su dodali da će policijski službenici preduzeti sve mjere i radnje na pronalasku navedenih lica i dokumentovanju počinjenih krivičnih djela i prekršaja.

Članovi Grupe "Pravda za Davida" Ozren Perduv, Marko Mikić, te Dušanka Srdanović, koje je policija sinoć privela, pušteni su iz pritvora nakon 12 sati. Kako su rekli, u Policijskoj upravi Banjaluka policija je bila uglavnom korektna, a na teret im se stavlja što su uzvikivali "Pravda za Davida" i “Ubice”, nakon što je isteklo vrijeme u kojem je odobren protest, odnosno nakon 20 sati. Navedene osobe ne znaju gdje je Davor, niti žele govoriti o daljim potezima Grupe, prenosi BHRT.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je danas da će će zabraniti nova javna okupljanja grupe "Pravda za Davida" zbog "učestalog narušavanja javnog reda i mira".

"Naime, organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te je prijavljeni javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajine, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio prijavljen", navodi se u saopštenju.

Piše i kako organizator protesta, kao i u prethodnim okupljanjima, "nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više različitih prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela".

"Učesnici javnog okupljanja prekinuli su i prethodno zakazan koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića, na parking prostoru 'Kraša', na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa. Zbog ovih dešavanja, nadležne gradske službe otkazale su prethodno najavljene novogodišnje kulturno-zabavne manifestacije", navodi se u saopštenju i dodaje da će zbog svega toga sva buduća javna okupljanja grupe ''Pravda za Davida'' biti spriječena i prekinuta, a demonstranti sankcionisani.

Grad Banjaluka otkazao je danas sve koncerte, kojim je Banjaluka trebala obilježiti ulazak u novu, 2019. godinu. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da slučaj "Dragičević" treba riješiti, ali ne nasiljem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG