Dostupni linkovi

Građani u Banjaluci ponovo u šetnji tražeći 'Pravdu za Davida'


Protestna šetnja, Banjaluka 28. decembar 2018.
Protestna šetnja, Banjaluka 28. decembar 2018.

Na poziv Davora Dragičevića oca ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića i večeras se u Banjaluci okupilo više stotina građana na prostoru oko Trga Krajine odakle su krenuli u protestnu šetnju gradskim ulicama.

Protesti u gradu na Vrbasu se održavaju zbog smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića koji je nestao u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije.

Građani su uzvikivali kritike prema zvaničnicima RS-a, tužilaštva i policije, koju Dragičević optužuje za smrt svog sina.

"Još sutra mogu ovako s nama. U nedjelju je trg naš. Idemo do kraja, nema oprosta i zaborava. Gotovi ste", rekao je on i poslao poruku lideru SNSD-a Miloradu Dodika „da se njega niko neće sjećati“.

Jake policijske snage i večeras su spriječile održavanje protesta na samom Trgu Krajine. Pripadnici Jedinice za podršku tzv „specijalne policije“ mogli su se vidjeti i ispred sjedišta predsjednice Republike Srpske.

Davor Dragičević pozvao je građane da se odazovu velikom skupu koji je najavljen za nedelju 30. decembra. Tokom šetnje okupljeni su glasno tražili ostavku entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Novo okupljanje najavljeno je i za subotu 29. decembra. Danas je u Banjaluci održan i sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj predvođene SNSD-om.

Večerašnje okupljanje proteklo je bez incidenata.

Lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku izabranih funkcionera zaključeno da nemaju ništa protiv održavanja skupa u Banjaluci u organizaciji grupe “Pravda za Davida”, jer je prvi put podnesen zahtjev da bude odobreno njegovo održavanje.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci nakon sastanka sa glavnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva RS Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimirom Lepirom, da slučaj Dragičević ide na ocjenu nadležnosti kako bi se odlučilo da li će Tužilaštvo BiH eventulano preuzeti istražni postupak.

XS
SM
MD
LG