Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Čovjek sa zaštitnom maskom ispred grafita na kojem piše "teška vremena", Priština, 16. april, 2020.
Čovjek sa zaštitnom maskom ispred grafita na kojem piše "teška vremena", Priština, 16. april, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 6. maj, 2020.:

Bilsena Šahman, zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije uticala na to da firma njenog sina, Bariše Bejtovića, "Panta Rei" naruči 50 hiljada zaštitnih maski za sarajevsku Kantonalnu upravu civilne zaštite.

Recesija istorisjkih proporcija, tako je Evropska komisija označila pad od 7,7 odsto koje će ove godine imati ekonomije zone evra. Pad je posledica pandemije korona virusa koja je pogodila Evropu u prvoj polovini 2020. godine.

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u posljednja 24 sata potvrđeno je jedanaest novih slučajeva korona virusa, dok se sedam pacijenata oporavilo, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na redovnoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija "može da otvori svoje granice", ali je dodao da "nigde ne postoji režim slobodnog prelaska državne granice".

Uz maske, detektore za temperaturu i socijalno distanciranje gimnazijalci završnih razreda danas su se, nakon četiri meseca, vratili u školske klupe u Vuhanu, kineskom gradu gde je epidemija korona virusa počela krajem prošle godine pre nego što se proširila na celu planetu.

Snabdevanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) mesom opada zbog prekida proizvodnje izazvanog pandemijom, te neki trgovinski lanci i restorani ograničavaju prodaju.

Posle Brazila sa 7.921 umrlih i 114.715 zaraženih, najteže pogođene zemlje su Meksiko, sa 2.271 smrtnim slučajem i 24.905 zaraženih, pa Ekvador u kojem je registrovano 1.569 umrlih i 31.881 zaraženih.

XS
SM
MD
LG