Dostupni linkovi

Opada snabdevanje mesom u SAD


Proizvodnja živinskog mesa je takođe opala u SAD ali u manjoj meri, navodi AP (na fotografiji jedna od radnji u Njujorku, 5. maj 2020.)
Proizvodnja živinskog mesa je takođe opala u SAD ali u manjoj meri, navodi AP (na fotografiji jedna od radnji u Njujorku, 5. maj 2020.)

Snabdevanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) mesom opada zbog prekida proizvodnje izazvanog pandemijom, te neki trgovinski lanci i restorani ograničavaju prodaju, javlja 6. maja agencija Asošijejted pres (AP).

Kapacitet prerade govedine i svinjetine u SAD je na početku maja manji za 40 odsto u odnosu na isto doba prošle godine, a poslednje dve nedelje zatvorene su klanice i fabrike za pakovanje mesa zbog epidemije korona virusa među radnicima, navodi AP.

Predsednik Donald Tramp je prošle sedmice izdao izvršnu naredbu kojom je zahtevao da fabrike za pakovanje mesa nastave da rade. Dok se stanje ne normalizuje, potrošači moraju da se snalaze tokom nestašice, a cene govedine i svinjetine su porasle.

Opala je i proizvodnja živinskog mesa, ali u manjoj meri.

Lanci samousluga "Kostko", "Sems klab" i drugi ograničavaju kupovinu mlevenog i svežeg svinjskog mesa jer navala kupaca, kako piše AP, ima tendenciju da postane panična. Poluprazni ili sasvim prazni frižideri dočekuju kupce u samouslugama Mineapolisa gde je po kupcu kupovina ograničena na tri artikla mesa koje ne uzimaju sami, već im ih deli osoblje, te su redovi dugački.

Šansu na tržištu sada vide neki proizvođači "alternativnih proteina", odnosno proizvoda od soje i drugih zamenskih proizvoda, piše AP i navodi da je kompanija za statistiku "Nilsen" objavila da je prodaja "alternativnog svežeg mesa" u poslednjoj nedelji aprila bila u SAD veća za 224 odsto nego nedelju dana ranije, dok je prodaja svežeg mesa tokom navale zbog nestašice skočila za 50 odsto.

XS
SM
MD
LG