Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Manekenke na Karlovom mostu u pragu nose zaštitne maske tokom snimanja reklame, 5. maj, 2020.
Manekenke na Karlovom mostu u pragu nose zaštitne maske tokom snimanja reklame, 5. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 5. maj, 2020.:

Redovni Sabor bio je zakazan za 14. maj ali je Sinod SPC obavestio arhijereje da se zbog nemogućnosti putovanja crkvenih velikodostojnika iz drugih zemalja usled situacije sa korona virusom zasedanje odlaže.

Kosovski infektolog Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi) izjavio je da je pandemija na Kosovu u padu i da je poslednjih dana zabeležen mali broj obolelih od COVID-19.

Kako je 5. maja saopštila Kancelarija UNDP u Beogradu, po Indeksu ljudskog razvoja za 2018. godinu, Srbija se svrstava u visoku kategoriju ljudskog razvoja i u proseku ima 31 lekara, 61 medicinsku sestru i 58 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika.

Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji u aprilu je pala za 97 odsto, što je najniže za bilo koji mjesec od 1946. godine, pošto su fabrike i saloni zatvoreni zbog pandemije korona virusa.

Stopa nezaposlenosti u Španiji ponovo je porasla u aprilu, a povećan je i broj ljudi zavisnih od socijalne pomoći na rekordnih 5,2 miliona, nakon što su stroge mjere blokade javnog života skoro potpuno zaustavile ekonomiju.

Milan Marinović, poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, pridružio se pozivu organima vlasti, poslovnom sektoru i istraživačkoj zajednici da dokumentuju odluke i transakcije koje su doneli i ostvarili za vreme trajanja pandemije COVID-19.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović potvrdila je 5. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će sarajevskom hirurgu Jusufu Šabanoviću, direktoru Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju KCUS-a, biti izrečene sankcije zbog private zabave koju je organizovao u ponedjeljak navečer, uprkos mjerama u borbi protiv korona virusa.

U Kini već tri nedelje nema novih smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, a zdravstvene vlasti su danas, 5. maja, prijavile jedan novi slučaj zaraze.

XS
SM
MD
LG