Dostupni linkovi

Šef Opšte hirurgije KCUS-a razriješen dužnosti nakon zabave u Sarajevu


Redovi za testiranje na korona virus ispred bolnice u Sarajevu, april 2020.
Redovi za testiranje na korona virus ispred bolnice u Sarajevu, april 2020.

Doktor Jusuf Šabanović razriješen je dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog "nepoštivanja propisanih mjera i opasnosti za uposlenike i bolesnike KCUS-a".

To je saopšteno, danas, 5. maja iz kabineta generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova mjera je preduzeta nakon što je sinoć na svojoj rođendanskoj zabavi u sarajevskom restoranu Golf Klub Šabanović okupio veći broj osoba uprkos mjerama zabrane povodom pandemije korona virusa.

U saopštenju se dodaje da je Šabanović upućen u samoizolaciju i na postupak epidemiologa Kantona Sarajevo.

„Pravila su ista za sve i svi ih moraju poštovati, bez izuzetka i bez obzira na titule i status u društvu. KCUS principijelno postupa i smatra da je ponašanje kolege nedopustivo rizično. Ne želimo da bilo ko neodgovornim ponašanjem ugrozi dosadašnje izvanredne rezultate u borbi protiv COVID-19 koje smo postigli“, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta podsjećaju da je ista mjera - smjena - poduzeta i u slučaju šefice Klinike za gastroenterohepatologiju, kao i šefice odjela iste Klinike koje nisu nosile propisanu zaštitnu opremu, niti provodile mjere kontrole, čime su ugrozile bolesnike i uposlenike navedene klinike.

Ljekarska / Liječnička komora Kantona Sarajevo oštro je osudila ''neodgovorno i neprofesionalno ponašanje doktora Jusufa Šabanovića", kojim je potencijalno ugrozio epidemiološku situaciju, zdravlje svojih pacijenata i zdravlje svojih kolega, navedeno je u saopštenju iz Ljekarske komore.

Još je najavljeno da će protiv doktora Šabanovića pokrenuti odgovarajući postupak za povredu Kodeksa medicinske etike i deontologije od strane odgovarajucih tijela Komore.

Fejzić razriješen dužnosti u Naučnom tijelu

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović u utorak je razriješio dužnosti dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihada Fejzića, koji je takođe bio na proslavi, iz članstva u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, saopšteno je iz kabineta ministra.

Među prisutnima je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, a zabavljalo ih je nekoliko pjevača poput Halida Bešlića i Harija Varešanovića.

‘’Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su u restoranu zatekli 16 osoba i protiv istih će biti poduzete zakonom predviđene sankcije, a za vlasnika ugostiteljskog objekta sačinjena je službena zabilješka proslijeđena inspekcijskom organu na dalje postupanje’’, kazao je za Radio Slobodna Evropa portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Izvinjenje ministra Košarca

Košarac se u pismu upućenom javnosti izvinio građanima zbog, kako je naveo, nepromišljenog postupka nakon što je prisustvovao privatnoj zabavi u Sarajevu, kazavši da prihvata i da će snositi odgovornost za to.

„Bez namjere da tražim izgovor ili opravdanje za nesmotreno ponašanje, na sporni događaj došao sam u želji da svom prijatelju Jusufu Šabanoviću čestitam rođendan, ne znajući kakav će format večeri biti, niti koliko će ljudi biti prisutno“, pojasnio je u pismu upućenom javnosti.

Zabava je organizovana u vrijeme kada se kolege ljekari u kliničkom centru Banjaluka bore sa porastom zaraženih zdravstvenih radnika.

U Federaciji BiH je ukinut policijski sat, ali je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, kao i ograničenje kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina, sa izuzecima hitnih slučajeva i uz odobrenje kretanja u odabranim danima sedmice.

U BiH je do 5. maja zabilježeno 1.926 osoba pozitivnih na korona virus, a 79 je preminulo.

XS
SM
MD
LG