Dostupni linkovi

Kosovski infektolog: Pad broja obolelih, mere i dalje potrebne


Ulice Prištine (5. maj 2020)
Ulice Prištine (5. maj 2020)

Kosovski infektolog Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi) izjavio je da je pandemija na Kosovu u padu i da je poslednjih dana zabeležen mali broj obolelih od Covida-19.

U svakom slučaju, on navodi da je još uvek preko 400 aktivnih slučajeva a da je pod nadzorom nekoliko hiljada osoba koji se prate kao kontakti.

„Još uvek smo u vreme pandemije i još uvek moramo da budemo oprezni. Trebamo da budemo takođe realni i da tražimo jedan balans u aktuelnom stanju. Znamo da su se građani umorili, i da građani jedva čekaju da se oslobode tih mera, ali naš savet je da nastavimo sa njima još malo. Preporučujemo da građani kad izađu u grad nastave da nose masku, da se maksimalno brinu o ličnoj higijeni i da drže fizičku distancu. Jako je bitno da izbegnu kontakt sa osobama koji nisu članovi njihove porodice“, poručio je Krasnići u izjavi za RSE.

On dodaje da budući da se radi o novom virusu i da nema dovoljno informacija o njegovim pandemiološkim karakteristikama, uvek postoji rizik da stanje može i da se pogorša.

„Ali, ne možemo odmah da se vratimo u normalu, već postepeno“, poručuje.

Na Kosovu je 4. maja počelo sprovođenje olakšanih mera a koje predviđaju da se građani umesto sat i po, mogu kretati tri sata dnevno. Mere predviđaju i otvaranje maloprodaja. Istog dana Institut za javno zdravlje saopštio je da je primećen veliki broj građana na ulicama Kosova i upozorio na rizik ukoliko se ne opštuju mere. Institut je apelovao na održavanje fizičke distance i nošenje maski.

Inače, poslednjih dana zabeležen je pad obolelih. U ponedeljak je registrovano četiri novih slučajeva. Ukupan broj obolelih od korona virusa je 855, izlečenih je 403 a preminulo je 26 osoba.

XS
SM
MD
LG