Dostupni linkovi

Zbog pandemije odložen Sabor SPC


Zgrada Patrijaršije SPC u Beogradu
Zgrada Patrijaršije SPC u Beogradu

Zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) odloženo je do daljeg zbog pandemije korona virusa, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u SPC.

Redovni Sabor bio je zakazan za 14. maj ali je Sinod SPC obavestio arhijereje da se zbog nemogućnosti putovanja crkvenih velikodostojnika iz drugih zemalja usled situacije sa korona virusom zasedanje odlaže.

“Neki od njih trebalo bi da dođu iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih dalekih zemalja, a to sada nije moguće zbog zatvorenosti granica i propisanog karantina zbog korona virusa. Razmišlja se da li će Sabor biti u junu ili kasnije, ali će to svakako diktirati antikovid mere u Srbiji i svetu”, rekli su u SPC.

Sveti arhijerejski sabor čini članstvo svih eparhijskih arhijereja, pod predsedništvom patrijarha, i predstavlja crkvenozakonodavnu vlast SPC.

Episkopi Stefan i David otpušteni iz bolnice

Takođe, u SPC su potvrdili da su episkopi Srpske pravoslavne crkve, remezijanski Stefan i kruševački David, izašli su iz Zemunske bolnice u Beogradu gde su bili hospitalizovani zbog infekcije korona virusom.

Posle negativnih testova na COVID-19 najpre je iz bolnice otpušten episkop Stefan, koji je i vikar patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save na beogradskom Vračaru.

Episkop David, član Sinoda SPC, saopštio je na sajtu kruševačke eparhije da je posle dva negativna testa otpušten iz iste zdravstvene ustanove i da se vratio u Kruševac.

XS
SM
MD
LG