Dostupni linkovi

Kina tri nedelje bez preminulih od korona virusa


Kina je za vikend nakon višemesečne pauze ponovo otvorila muzeje i kulturno-istorijska mesta poput Nebeskog hrama u Pekingu, 1. maj 2020.
Kina je za vikend nakon višemesečne pauze ponovo otvorila muzeje i kulturno-istorijska mesta poput Nebeskog hrama u Pekingu, 1. maj 2020.

U Kini već tri nedelje nema novih smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, a zdravstvene vlasti su danas, 5. maja, prijavile jedan novi slučaj zaraze, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je 395 ljudi ostalo na lečenju u bolnici, dok se 949 nalazi u izolaciji i pod nadzorom, iako ne ispoljavaju nikakve simptome bolesti.

Kako piše AP, podaci dolaze u trenutku kada Kina uzvraća na optužbe američkog državnog sekretara Majkla Pompea i drugih da je pandemija možda nastala u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, gde je virus prvi put otkriven krajem prošle godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) podržala je Kinu u odbacivanju optužbi i većina stručnjaka veruje da se virus prirodno razvio kod slepih miševa i prešao na ljude preko druge životinje, najverovatnije pangoline, koje se prodaju za ljudsku upotrebu na pijacama, podseća AP.

U Vuhanu su 16. aprila ponovo otvorene ulične pijace. Kina je u januaru, u sklopu mera zaštite od pandemije korona virusa zabranila prodaju divljih životinja.

Kina je prijavila 4.633 umrlih od korona virusa i 82.881 zaraženih. U svetu je do 5. maja registrovano 3.584.174 pozitivnih osoba na korona virus, a 251.575 je preminulo.

XS
SM
MD
LG