Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Crtež medicinske sestre na ulazu u odjel intenzivne njege, april, 2020. Lisabon, Portugal
Crtež medicinske sestre na ulazu u odjel intenzivne njege, april, 2020. Lisabon, Portugal

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 17. april, 2020.:

Na tržištima Evropske unije (EU) u martu je registrovano svega 567,3 hiljade novih automobila, što je više nego duplo manje u odnosu na isti mjesec prošle godine - to je i pad od 55 posto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je danas da je u "Galenici" počela proizvodnja leka hlorokin. "Upravo počinje proizvodnja hlorokina u Srbiji, ključnog leka protiv COVID-19. Bravo za Galeniku i srpske radnike", naveo je Vučić na svom Instagram profilu.

"Duboko sam uznemiren događanjima u vezi sa zaraženim članom našeg tima. U pitanju je vrijedna i odgovorna osoba, koja nije imala psihičke probleme i kojoj želim što brže ozdravljenje", objavio je na Twitteru šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, komentarišući slučaj bijega jednog od zaposlenika Delegacije EU iz izolatorija u Sarajevu 16. aprila.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro smenio je ministra zdravlja Luisa Enrikea Mandetu posle niza neslaganja o naporima na suzbijanju novog korona virusa.

Kineske vlasti jutros su promijenile zvanični broj umrlih u gradu Wuhanu, svjetskom epicentru pandemije korona virusa. Sa zvaničnih 2.579 broj se popeo na 3.869, odnosno veći je za 50 posto.

Dok se korona virus i dalje širi SAD-om, predsjednik Donald Trump je guvernerima saveznih država dao smjernice o ponovnom pokretanju državnih ekonomija u narednom periodu i ukidanju restrikcija koje su nametnute zbog suzbijanja pandemije.

XS
SM
MD
LG