Dostupni linkovi

Prodaja automobila u EU potonula zbog pandemije


Saobraćaj, ilustracija
Saobraćaj, ilustracija

Na tržištima Evropske unije (EU) u martu je registrovano svega 567,3 hiljade novih automobila, što je više nego duplo manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi AP. To je i pad od 55 posto.

Ovaj pad veći je od onog iz ekonomske krize 2008. godine. Najveći pad iz tog perioda bio je u januaru 2019. godine i inosio je 27 posto.

Pandemija je uticala na to da 1,1 milion radnika u autoindustriji ostane bez posla. Ova industrija iznosi 7 posto BDP-a Evropske unije.

Iako su sve zemlje EU doživjele pad prodaje automobila u martu, on je bio najdramatičniji u Italiji gdje je iznosio čak 85,4 posto.

Naime, Italijani su u martu registovali samo 28,32 hiljade vozila, dok je u istom mjesecu prethodne godine zabilježeno 194,3 hiljade novoregistrovanih automobila.

Na dnu liste su i Francuska koja je potonula za 72,2 posto i Španija za 69,3 posto, koje su uz Italiju u martu najviše bile pogođene virusom.

Njemačka je donekle uspjela da amortizuje pad prodaje, pa je broj novoregistrovanih vozila u toj zemlji proteklog mjeseca bio manji za svega 38 posto odsto u odnosu na mart prošle godine.

XS
SM
MD
LG