Dostupni linkovi

Vučić: U 'Galenici' počela proizvodnja leka hlorokin protiv COVID-19


Aleksadar Vučić u Stark areni u Beogradu
Aleksadar Vučić u Stark areni u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je danas da je u "Galenici" počela proizvodnja leka hlorokin.

"Upravo počinje proizvodnja hlorokina u Srbiji, ključnog leka protiv COVID-19. Bravo za Galeniku i srpske radnike", naveo je Vučić na svom Instagram profilu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 27. marta objavila da "aktivno prati aktuelna klinička ispitivanja koja se sprovode kao odgovor na COVID-19, uključujući studije koje se bave upotrebom hlorokina i njegovog derivata, hidroksiklorokina, za lečenje i / ili prevenciju". SZO je u tom saopštenju navela i da "trenutno nema dovoljno podataka za procenu efikasnosti bilo kog od ovih lekova u lečenju pacijenata sa COVID-19 ili u sprečavanju da se zaraze koronavirusom".

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić potvrdila je 17. aprila da je supstanca za proizvodnju hlorokina stigla u Srbiju.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla i da će "Galenika" proizvoditi taj lek.

"Proizvodnjom leka u našoj zemlji ćemo obezbediti dovoljne količine i na taj način ćemo se spremiti za jesen", rekla je ona.

Kako je objasnila, hlorokin je lek koji se koristi za malariju, ali i jedan od "važnih lekova u terapiji kod COVID-19".

Radojević Škodrić je dodala i da je tog leka u Srbiji bilo dovoljno za sve obolele, ali i da su se količine smanjile jer se i dalje javljaju oboleli.

Inače, predsednik Srbije je 2. aprila izjavio da je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da ga je zamolio da kompanija "Sanofi" Srbiji dostavi 50 kilograma sirovine za hidroksihlorokin, kako bi se lek pravio u "Galenici".

"Galenika ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina", navedeno je 6. aprila u pisanom odgovoru generalnog direktora beogradske fabrike lekova Rikarda Vian Markesa (Ricardo Vian Marques) na pitanja Radio Slobodna Evropa (RSE) kada bi u toj fabrici mogla da počne proizvodnja ovog leka.

XS
SM
MD
LG