Dostupni linkovi

Trump objavio plan ublažavanja mjera u SAD-u


Donald Trump, predsjednik SAD-a
Donald Trump, predsjednik SAD-a

Dok se korona virus i dalje širi SAD-om, predsjednik Donald Trump je guvernerima saveznih država dao smjernice o ponovnom pokretanju državnih ekonomija u narednom periodu i ukidanju restrikcija koje su nametnute zbog suzbijanja pandemije.

BBC javlja da je Trump pojasnio da će "Otvaranje Amerike" biti realizovano u tri faze.

Planirano je da države mogu ući u prvu fazu tek nakon što ispune glavni uslov, a to je pad broja novozaraženih u periodu od 14 dana. Prije otvaranja država, bolnice bi morale imati čvrste programe testiranja, pri čemu se misli i na testiranje zdravstvenih radnika na antitijela.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

U ovoj fazi je navedeno i to da bi se trebalo izbjegavati okupljanje u grupama i izbjegavanje ne toliko bitnih putovanja. Navedeno je i to da veliki prostori poput restorana i sportskih terena mogu biti u funkciji, ali po strogim kriterijima socijalne udaljenosti.

Ukoliko broj zaraženih korona virusom nije porastao u prvoj fazi, onda će u drugoj biti dozvoljena putovanja, a otvaraju se škole i kampovi za mlade, kao i barovi, uz obavezan veći prostor između osoba.

Treća faza će već podrazumijevati određeni povratak normalnom životu, međutim, bit će obavezno održavanje socijalne distance.

Donald Trump je ovakve korake opravdao riječima da i Amerika, ali i njeno stanovništvo žele biti otvoreni te da ovakve trenutne zabrane nisu konačno rješenje.

"Dugotrajna zatvorenost zapravo ugrožava javno zdravlje. Već je došlo do porasta u zloupotrebi droga i alkohola, povećan je rizik od srčanih bolesti, a i mentalno zdravlje je ugroženo. Kada se započnu navedene faze, zdravi građani će se moći vratiti na posao kako to uslovi dozvoljavaju, a ostali će ostajati kući uz poštivanje svih mjera", zaključio je Trump.

Je li Amerika zakasnila u borbi sa korona virusom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG