Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Komunalni radnik dezinficira pješačku stazu, Moskva, 5. april
Komunalni radnik dezinficira pješačku stazu, Moskva, 5. april

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 6. april, 2020.:

Do sada je u svetu preminulo 70.356 ljudi od posledica korona virusa u svetu, dok je zaraženo 1.284.409, podaci su Univerziteta Džon Hopkins.

Jordan je tokom vikenda počeo da koristi dronove u borbi protiv pandemije COVID-19, priduživši se tako drugim zemljama Bliskog istoka koje koriste takvu tehnologiju za vreme policijskog časa da objave instrukcije lekara, pa čak i da proveravaju temperature ljudi.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas i ministar finansija Olaf Šolc pozvali su u ponedjeljak (6. aprila) na zajedničke mjere EU u borbi protiv virusa korona.

Ispred banaka i naplatnih centara komunalnih preduzeća u Federaciji BiH u ponedjeljak (6. aprila) napravile su se dugi redovi, jer je penzionerima nakon 15 dana zabrane dozvoljeno da izađu iz kuća.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost na "punu" saradnju sa vlastima u Prištini u borbi sa epidemijom korona virusa, te naveo da je Beograd odlučan da pomogne Srbima na Kosovu u suzbijanju epidemije.

Japan će sutra proglasiti vanredno stanje na šest mjeseci u pokušaju da zaustavi virus korona, javlja Rojters, dok Vlada priprema stimulacioni paket za ublažavanje udara na ekonomiju koja se već suočava sa recesijom.

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu nakon što su Saudijska Arabija i Rusija odgodile sastanak radi razgovora o smanjenju dnevne proizvodnje, čime bi djelimično došlo do ublažavanja prezasićenosti tržišta pošto je pandemija virusa korona smanjila potražnju.

U Kini je prijavljeno 39 novih slučajeva oboljelih od virusa korona, što je rast za 30 u odnosu na juče, dok je i broj asimptomatičnih slučajeva, takođe u porastu.

Singapurske vlasti su izdale naredbu za 20.000 stranih radnika, da ostanu u spavaonicama 14 dana, a razlog je povećan broj osoba zaraženih korona virusom.

Broj oboljelih od virusa korona u Njemačkoj u protekla 24 časa porasla su za 3.677 na 95.391 i to je četvrti dan zaredom da je zabilježen pad novih oboljelih na dnevnom nivou, saopšteno je iz Instituta "Robert Koh".

Korejski Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja /KCDC/ saopštio je da je prijavljeno 47 oboljelih što je smanjenje u odnosu na 81 koliko je prijavljeno juče.

XS
SM
MD
LG