Dostupni linkovi

Dnevnik u danima izolacije: 'Pripadam grupi 65+'


Jelica Selak
Jelica Selak

Vijesti dižu kosu na glavi, pa sam danas totalno bez frizure. Međutim, trudim se da budem 'klaster' dobrog raspoloženja, jer je ovih drugih previše. Tražim nešto pozitivno što pomaže, napisala je u online dnevniku Jelica Selak, umirovljena učiteljica iz Novog Travnika, gradića u srednjoj Bosni.

Na svom Facebook profilu, Jelica dnevnik piše od 21. ožujka, kada je, zbog pandemije korona virusa, u Federaciji BiH, donesena naredba o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina. Iako je, kaže, preko noći svrstana u grupu "65 +", te zaustavljena u brojnim aktivnostima, nije mogla dopustiti da je izolacija odvoji od prijatelja.

"Imam dosta prijatelja i naučili smo da se družimo i šalimo, te nisam htjela dozvoliti da se to prekine. Osnovna svrha mog dnevnika je da se sjećanjima i šalama otrgnemo od ove mučne atmosfere. Meni je to lijek, jer sam ostala u kontaktu s ljudima. Ovo je mali grad, svi se znamo i naučili smo da se vidimo i pozdravimo na ulici, i to je najgore u ovoj izolaciji", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako iskoristiti vrijeme u četiri zida?

Nekadašnja učiteljica, autorica je nekoliko dječijih knjiga i jedna od članica gradskog teatra "Talija" u Novom Travniku. Pandemija korona virusa poremetila joj je mnoge planove, poput posjete djeci i unucima u Irskoj, te nastupa s kazalištem, ali kaže da svakodnevicu, unutar četiri zida, pokušava iskoristiti na najbolji mogući način, sa što manje "žutih minuta".

"Čitam, igram slagalicu, treniram mozak da ne zakržlja, razgovaram s djecom, mamom i prijateljima. Kuham, uživam u hrani i to je to. Naravno, nedostaju mi djeca i majka koja ima 86 godina i stanuje dvije ulice od mene. Voljela bih da je mogu obići i pomoći joj, a ne da mora čekati na pomoć drugih. Dan još nekako i brzo prođe, čuješ ljude koji se kreću, šumove automobila. Međutim, uvečer, kad izađem na balkon, nigdje ništa, tek plavo svjetlo televizora iza prozora", kaže ona.

Jelica sa kolegama gradskog teatra "Talija" u Novom Travniku
Jelica sa kolegama gradskog teatra "Talija" u Novom Travniku

Kako pozitivno motivirati ljude?

Pišući dnevnik, Jelica prijatelje pokušava motivirati da zadrže pozitivan duh, humor i da zadovoljstvo pokušaju pronaći u malim stvarima.

"Ako smo razumni i svjesni, moramo pronaći izlaz, jer sav taj pritisak vijesti i svega što se događa može imati negativan utjecaj, ukoliko nisi stabilan. Zaboravili smo i biti zahvalni za sve što imamo. Kao što sam u dnevniku napisala, budim se u svome stanu, toplo mi je i treba se sjetiti svih tih izbjeglica ili siromašnih koji to nemaju. I onda se raduješ vatrici koja pucketa, što možeš čuti svoje voljene i svome krovu nad glavom", kaže ona.

Jelica vjeruje da su propisane mjere ograničenog kretanja korisne i da će donijeti rezultate u suzbijanju korona virusa, ali smatra da, ipak, ima prostora da se ublaže. Kao kaže, mogućnost povremenog izlaska bi uvelike olakšalo svakodnevno funkcioniranje.

"Čini mi se da su, za sada, rezultati ovih mjera dobri. Smatram da većina ljudi ima taj osjećaj da je ovo privremeno i da će biti korisno za sve, kako za one koji mogu izlaziti, tako i za nas koji smo zatvoreni. Međutim, bilo bi strašno kad bi rekli da ne možemo vani tri mjeseca. Odlična opcija je i da se omogući izlazak bar jednom ili dva puta tjedno, kao što je to već u nekim područjima urađeno. Iako imam divne susjede i prijatelje koji mi donesu namirnice i odnesu smeće, ne želim ih dodatno opterećivati da idu u grad da mi kupe sve što mi zatreba", naglasila je.

Kao i u gradovima širom BiH, volonteri iz Novog Travnika na usluzi su osobama starijima od 65 godina, kojima dostavljaju namirnice i lijekove. Za Jelicu je to dokaz da teške situacije, poput pandemije korona virusa, često probude najbolje u ljudima.

"Presretna sam kad vidim sve te mlade koji su se pokazali izvrsnima u ovoj situaciji. Ti volonteri i moji susjedi razlog su što je meni srce puno", kaže sugovornica RSE.

Šta nakon pandemije?

Zagrliti mamu, djecu i unuke, prioriteti su na njenoj listi zadataka, nakon pandemije korona virusa. I u svome online dnevniku, koji joj je, u vijeme izolacije, spona sa prijateljima, Jelica obećava da će nadoknaditi sve propušteno.

O korona virusu u svijetu iz minuta u minut


"Kad ovo završi, prvo idem u šumu, skupim glumce za probu, gostujemo sa predstavom u svim mjestima koje smo ugovorili, idem u Irsku, posjetim prijatelje u Travniku, napravim feštu sa Jacom, Duškom i Macom, tri sata u 'Kokosu' ispijati kavu, a prije svega ovoga zagrliti mamu", napisala je u dnevniku umirovljena učiteljica iz Novog Travnika.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima entitetskih zavoda za mirovinsko osiguranje, živi oko 700.000 penzionera.

Štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je odluku 31.ožujka da licima starijim od 65 godina bude dozvoljeno kretanje utorkom i petkom, od 7.00 do 10.00 sati, kako bi im bilo omogućeno da odu do prodavnice i banke.

Federalni štab civilne zaštite donio je u petak, 3. travnja, odluku kojom je u Federaciji BiH privremeno ublažena mjera ograničenja kretanja osoba starijih od 65 godina. Ovom odlukom im se dozvoljava izlazak iz kuće, zbog preuzimanja penzije, od ponedjeljka, 6. travnja do petka, 10. travnja, u periodu od 8 do 12 sati.

U Bosni i Hercegovini su do 3. aprila prijepodne registrovane 543 zaražene osobe korona virusom, dok je 16 preminulo.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19 jer se virus proširio u 181 državu i teritoriju.

U svijetu je, prema podacima američkog Medicinskog univerziteta "Johns Hopkins" korona virusom zaraženo više od 1.000.000 ljudi, a od posljedica bolesti koju virus izaziva umrlo je više od 53.000 ljudi. Izliječeno je više od 217.000 oboljelih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG