Dostupni linkovi

Gužve u Federaciji BiH, nakon 15 dana penzioneri izašli iz domova


Penzioneri u redu ispred jedne od banaka u Sarajevu, 6. april 2020
Penzioneri u redu ispred jedne od banaka u Sarajevu, 6. april 2020

Ispred banaka i naplatnih centara komunalnih preduzeća u Federaciji BiH u ponedjeljak (6. aprila) napravile su se dugi redovi, jer je penzionerima nakon 15 dana zabrane dozvoljeno da izađu iz kuća.

Prema odluci Federalnog štaba civilne zaštite, ponedjeljka (6. aprila) do petka (10. aprila) omogućeno je osobama iznad65 godina odnosno penzionerima da u vremenskom periodu od 8 do 12 sati odu po penzije i obave druge neophodne poslove – kupovina namirnica, odlazak u apoteku, itd..

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić upozorio je da je, zbog aktuelne pandemije korona virusa naročito rizičan prvi dan isplate, odnosno 6. april.

"U smislu potrebe minimiziranja rizika od prijenosa virusa apeliram na penzionere da poštuju, precizno, sve propisane epidemiološke mjere, zatim da penzioneri koji penziju primaju preko pošta, ne idu lično na šaltere pošta, već da sačekaju poštara kod kuće", naveo je Krnjić.

Udruženje banaka BiH savjetovalo je penzionerima u Federaciji BiH da u ponedeljak, prvog dana isplate penzija, izbjegnu gužve.

Penzionerka Almedina B. iz Sarajeva za Radio Slobodna Evropa rekla je da je jedno od rješenja da se spriječe gužve moglo biti da se napravi raspored isplata ili po bankama ili po opštinama. Dodaje, kako odluka o tome da ne napuštaju svoje domove, pogađa mnoge koji nemaju nikog bliskog da im donese namirnice.

"Uglavnom donose zabrane a malo rješenja za one koji su kod kuća sami i bespomoćni", kaže Almedina.

Krizni štab Federacije BiH je 3. aprila usvojio izmjenu Odluke o kretanju koja podrazumijeva izlazak osoba starijih od 65 godina od ponedjeljka do petka u periodu od 8 do 12 sati.

Prethodno je 20. marta ovaj štab donio naredbu kojom se zabranjujekretanje osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG