Dostupni linkovi

Njemački ministri pozvali na zajedničke mjere EU protiv pandemije


Ministri nisu pominjali takozvane akcije korona koje je njemačka administracija do sada odbijala (Ilustrativna fotografija)

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas i ministar finansija Olaf Šolc pozvali su u ponedjeljak (6. aprila) na zajedničke mjere EU u borbi protiv virusa korona, prenijela je njemačka agencija Dpa.

Članice EU spore se oko toga koliko fiskalnih sredstava treba upotrijebiti radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije, a evropski ministri finansija u utorak (7. aprila) će ponovo razgovarati o ovom pitanju.

U članku objavljenom u nekoliko evropskih listova, Mas i Šolc su naveli da bi zajedničke inicijative EU, poput kriznog fonda Evropski mehanizam stabilnosti (ESM) i Evropske investicione banke, mogli biti iskorišteni za ublažavanje uticaja pandemije.

Međutim, ministri nisu pominjali takozvane akcije korona koje je njemačka administracija do sada odbijala.

Italija, Španija i Francuska su pozivale na uvođenje instrumenta kolektivnog zaduživanja, što bi im moglo omogućiti da dobiju svjež novac od investitora pod značajno pogodnijim uslovima.

"Evropska solidarnost nije jednosmjerna ulica, već polisa životnog osiguranja našeg kontinenta. Zajednički je zadatak Evrope da iskoristi postojeće programe, popuni praznine i proširi bezbjednosnu mrežu za sve članice kojima je potrebna podrška", navode ministri u članku.

Prema pisanju ministara, to bi za Italiju značilo injekciju svježeg kapitala od 39 milijardi evra, a za Španiju 28 milijardi evra.

Ministri podržavaju ideju "panevropskog garantnog fonda" koji bi pružio likvidnost manjim i srednjim preduzećima, te finansijsku podršku kroz inicijativu "Podrška ublažavanju rizika od nezaposlenosti u vanrednim okolnostima"/SURE/ koju je Evropska komisija predložila prošle sedmice.

XS
SM
MD
LG