Dostupni linkovi

Rusija ne mora da isplati odštetu akcionarima naftne kompanije Hodorkovskog


Odluka je donesena nakon sedmogodišnjeg procesa (arhivska fotografija)

Vrhovni sud Holandije poništio je danas odluku nižestepenog suda prema kojoj je Rusija morala da isplati 50 milijardi dolara odštete bivšim akcionarima ugašenog proizvođača nafte "Jukos" i vratio je slučaj nižestepenom apelacionom sudu.

Odluka je donesena nakon sedmogodišnjeg pravnog procesa pred holandskim sudovima povodom presude arbitražnog tribunala, koji je 2014. godine zaključio da je Moskva prekršila svoje međunarodne obaveze preduzimanjem akcije protiv bankrotiranog "Jukosa".

"Jukos" je nekada bila najveća naftna kompanija u Rusiji. Njen osnivač je Mihail Hodorkovski, svojevremeno najbogatiji čovjek u Rusiji, i jedan od najglasnijih protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sudska odluka znači da bi proces pred holadskim sudovima o najvećoj odšteti zabilježenoj u istoriji mogao da traje još godinama.

Sudije Vrhovnog suda prihvatile su jednu od tačaka žalbe koju je uložila Rusija, prema kojoj apelacioni sud mora da ispita da li su bivši akcionari počinili prevaru.

Obačene su ostale tačke žalbe, uključujući tvrdnju da holandski sud nije nadležan.
Vrhovni sud je saopštio da je odluka o tom pitanju konačna.

Preuzimanje “Jukosa” – pokušaj ućutkivanja Hodorkovskog

Stalni arbitražni sud je ranije presudio da je Moskva preuzela kontrolu nad naftnom grupom Jukos 2003. tako što joj je nametnula ogromne poreske zahtjeve.

Država je pokrenula "totalni napad na Jukos i njegove korisne vlasnike kako bi bankrotirala Jukos i prisvojila njegovu imovinu, istodobno uklanjajući gospodina Hodorkovskog iz političke arene", rekli su tada arbitri.

Potez ruske vlade viđen je u to vrijeme kao pokušaj ućutkivanja osnivača i izvršnog direktora Jukosa Mihaila Hodorkovskog.

Akcionari Jukosa nazvali su odluku haškog suda "suštinski pogrešnom" i uložili žalbu.

Hodorkovski je uhapšen 2003. godine dok se ukrcavao u avion u Sibiru, a osuđen je zbog finansijskog kriminala. Proveo je deset godina u zatvoru prije nego što ga je Putin pomilovao nakon čega je napustio Rusiju.

Hodorkovski i njegove pristalice rekli su da je Kremlj smislio optužbe protiv njega kako bi ga kaznio zbog izazivanja Putina.

Njegovu kompaniju u većinskom vlasništvu kasnije je prisvojio, tada mala kompanija, državni Rosneft 2004. godine.

Arbitražni sud je svoju odluku temeljio na Ugovoru o energetskoj povelji, ali holandski sud koji je poništio presudu iz 2014. izjavio je da kao potpisnica Rusija nikada nije ratifikovala povelju, tako da su odluke PCA-a bile “u suprotnosti s ruskim zakonom“.

XS
SM
MD
LG