Dostupni linkovi

Makedonski turisti sa starim pasošima do Ohrida, Crne Gore ili Albanije


Ohridsko jezero, arhivska fotografija iz 2020. godine
Ohridsko jezero, arhivska fotografija iz 2020. godine

Za period nakon 15. juna, nemojte me ni pitati, nema mjesta, rekao nam je vlasnik stanova za iznajmljivanje u Ohridu, kada smo krajem aprila pokušali da rezervišemo nekoliko dana odmora za termin početkom jula.

"Meni je sve puno, već je rezervisano preko 'Bukinga'. Termin od 29. jula do 5. avgusta već je popunjen prije dva mjeseca. Moguće je pronaći nešto i poslije 15. avgusta", rekao nam je vlasnik koji izdaje stanove na nekoliko lokacija u Ohridu.

On kaže da je pred početak ljetne sezone povećan broj rezervacija domaćih turista, koji nisu izvadili novi pasoš ili nisu sigurni da će ga dobiti na vrijeme za odmor u drugim zemljama.

Međutim, taj broj nije dovoljan da se "napuni" Ohrid, čiji će uspjeh u sezoni opet zavisiti od broja stranaca koji će ga posjetiti, kažu turistički radnici.

Nova lična dokumenta su obaveza iz Prespanskog sporazuma potpisanog sa Grčkom i nakon 12. februara ove godine bez njih državljani Sjeverne Makedonije ne mogu putovati u inostranstvo, izuzev nekih zemalja u regionu koje su dozvolile ulazak sa važećom ličnom kartom.

Među njima su Albanija i Crna Gora, čija je morska i turistička ponuda atraktivna i za makedonske turiste.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključno sa 17. aprilom 2024. godine, 1.524.118 građana fotografisano je za pasoše sa novim nazivom države - Sjeverna Makedonija.

Zakljuno sa istim datumom za nove lične karte fotografisano je 1.267.888 građana, saopšteno je iz MUP-a Radiju Slobodna Evropa (RSE). Međutim, MUP ne saopštava ukupan broj izdatih dokumenata.

Odmor poskupio, cijene više od lanjskih

Prema riječima ljudi sa kojim smo razgovarali razgovarali, koji iznajmljuju smještajne kapacitete, cijene u Ohridu za prosječno opremljen apartman za četvoročlanu porodicu kreću se od 40 do 60 eura i više, za noćenje u julu i avgustu.

Noćenje u istim apartmanima za uskršnje praznike je oko 30 eura. Za Uskršnje praznike u Ohridu je napravljeno mnogo rezervacija, kažu vlasnici apartmana i stanova za izdavanje.

U Dojranu se noćenje za Uskrs u apartmanu nudi za oko 1.800-2.000 denara (oko tridesetak eura). Ovdje se još uvijek mogu pronaći slobodna mjesta za praznike.

U Prespi su, kažu sagovornici iz turističkih agencija, potreban jedan ili dva veća turistička objekta i više promocije kao turističkog mjesta koje vrijedi posjetiti. Tamo je interesovanje slabije.

Cijene smještaja za ovogodišnje ljetovanje više su nego prošle godine i u Sjevernoj Makedoniji i u Grčkoj, a posebno u Turskoj, navode u turističkim agencijama.

Domaći kapaciteti od sada su puni stranaca koje dovodimo, kaže Dončo Nacev iz turističke agencije "Arbo travel". On kaže da će ovogodišnje ljetovanje biti skuplje od prošlogodišnjeg jer cijene rastu i u Sjevernoj Makedoniji i u regionu.

"Cijene su ove godine više za oko 20 posto i u Grčkoj i u Makedoniji. Čak i najjeftiniji turizam, smještaj u apartmanima, koštaće više. Nema razlike u cijenama hrane u maloprodaji, ali su poskupile putarine, Grčka najavljuje nove takse za turiste", kaže Nacev.

On smatra da domaća turistička mjesta (posebno Ohrid) imaju mnogo novih ležajeva i da imaju kapacitet da se pobrinu za domaće turiste, ako odluče da ljeto provedu kod kuće.

U Ohridu će ipak uspjeh turističke sezone zavisiti od broja stranaca koji će ga posjetiti, kažu turistički radnici. Ohridsko jezero, fotografija iz maja prošle godine.
U Ohridu će ipak uspjeh turističke sezone zavisiti od broja stranaca koji će ga posjetiti, kažu turistički radnici. Ohridsko jezero, fotografija iz maja prošle godine.

Ali, prema njegovim riječima, alternativne mogućnosti su Crna Gora i Albanija, gdje se može putovati sa starim ličnim dokumentima. Posebno će Albanija ove godine biti top destinacija za naše turiste i strance, kaže Načev.

Prema podacima Agencije za turizam UN-a, Albanija je 2023. godine bila četvrta u svijetu po najvećem procentu povećanja dolazaka međunarodnih turista, zabilježivši rast od 56 posto u odnosu na 2019. godinu. Albanija je ugostila više od 10 miliona turista 2023. godine.

U Ohridu cijene skočile za 20 posto

U ohridskoj agenciji "Inter travel" kažu da su cijene hotelskog smještaja porasle za 10-20 posto kako u Ohridu, tako i na drugim destinacijama gdje se Makedonci najčešće odmaraju.

"Još od Nove godine ohridski hoteli imaju potpisane ugovore sa stranim operaterima i većina njih je već popunjena. Naši turisti rezervišu privatni smještaj, za jun, juli, nadajući se da će do tada dobiti pasoše. Cijene su više nego prošle godine. na primjer, u Turskoj, ako je odmor za četveročlanu porodicu u hotelu sa 5 zvjezdica prošle godine koštao 1.600 eura, sada je to 1.900 eura", navode iz "Inter travela".

Ohridsko jezero se nalazi u starom gradu Orhidu, na jugozapadu Sjeverne Makedonije, fotografija iz juna 2021.
Ohridsko jezero se nalazi u starom gradu Orhidu, na jugozapadu Sjeverne Makedonije, fotografija iz juna 2021.

I cijene ugostiteljskih usluga u martu 2024. porasle su za 6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prošle godine Sjevernu Makedoniju posjetilo je 734.139 stranih turista, dok je istovremeno zabilježen 434.591 domaći turist. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u 2023. godini ukupan broj turista veći za 20,6 posto nego 2022. godine. Istovremeno, broj domaćih turista je gotovo isti, odnosno povećan je za 0,6 odsto, dok je broj stranih turista povećan za čak 36,6 odsto.

Trenutno najveći broj turista i dalje dolazi iz susjedstva - Turske, Srbije, Albanije, Bugarske i Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG