Dostupni linkovi

Hodorkovski: Neću da tražim imovinu "Jukosa"


Bivši ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski, koga je pre dva dana ukazom pomilovao predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je danas u intervjuu ruskom listu "Nju tajms" da se neće uključivati u politiku i da neće tražiti povrat imovine svoje nekadašnje naftne kompanije "Jukos".

Hodorkovski je u intervjuu ruskom listu rekao da mu nije bio postavljen nijedan uslov za dobijanje pomilovanja nakon deset godina provedenih u zatvoru, ali je naveo da je u pismu upućenom Putinu napisao: "Ne nameravam da se uključujem u politiku, niti da se borim za povrat imovine "Jukosa", preneo je Rojters.

Nekad najpoznatiji ruski zatvorenik, koji je u petak izašao iz zatvora tek nekoliko sati pošto ga je pomilovao Putin, stigao je istog dana avionom u Nemačku kako bi posetio majku Marinu koja je bila u jednoj berlinskoj klinici na lečenju raka, mada se kasnije vratila u Moskvu.

Pre 10 godina je imovina Hodorkovskog bila procenjena na osam milijardi dolara, a tempo njegog uspona je oduzimao dah - od 2001. godine, kada je na listi najbogatijih ljudi sveta bio na 194. mestu, do 2003. godine, kada se popeo na 26. mesto.

U maju 2005. godine sud u Moskvi je osudio Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza. Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva meseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014, a Hodorkovski je trebalo da bude pušten u avgustu sledeće godine.

Nakon sudskog procesa je veliki deo nekadašnje imperije "Jukos" na licitaciji prodat državnom energetskom koncernu "Rosnjeft".
XS
SM
MD
LG