Dostupni linkovi

Sud vratio nalog da Rusija isplati 50 milijardi američkih dolara zbog Jukosa


Bivši ruski tajkun Mihail Kodorkovski
Bivši ruski tajkun Mihail Kodorkovski

Nizozemski Apelacioni sud ponovo je vratio presudu Međunarodnog arbitražnog vijeća da Rusija mora platiti odštetu u iznosu od 50 milijardi dolara dioničarima bivšeg ruskog naftnog giganta Jukosa - presuda na koju je Moskva rekla da će se žaliti.

Odluka od 18. februara poništila je presudu Haškog okružnog suda iz 2016. godine kojom je poništen nalog za kompenzaciju uz navođenje razloga da Stalni arbitražni sud (PCA) nije bio nadležan jer se slučaj zasnivao na energetskom ugovoru koji je Rusija potpisala, ali nije ratifikovala.

Rusko ministarstvo pravde reklo je odmah nakon donošenja presude od 18. februara da će se žaliti na odluku nizozemskog suda.

Apelacioni Sud u Hagu presudio je da odluka iz 2016. kojom se ukida arbitražna odluka "nije bila ispravna. To znači da je arbitražna naredba ponovo na snazi".

Stalni arbitražni sud je presudio da je Moskva preuzela kontorlu nad naftnom grupom Jukos 2003. tako što joj je nametnula ogromne poreske zahtjeve.

Država je pokrenula "totalni napad na Jukos i njegove korisne vlasnike kako bi bankrotirala Jukos i prisvojila njegovu imovinu, istodobno uklanjajući gospodina Hodorkovskog iz političke arene", rekli su tada arbitri.

Potez ruske vlade viđen je u to vrijeme kao pokušaj ućutkivanja osnivača i izvršnog direktora Jukosa Mihaila Hodorkovskog, glasnog protivnika predsjednika Vladimira Putina.

Akcionari Jukosa nazvali su odluku haškog suda "suštinski pogrešnom" i uložili žalbu.

Kodorkovski je uhapšen 2003. godine dok se ukrcavao u avion u Sibiru, osuđen je zbog finansijskog kriminala. Proveo je deset godina u zatvoru prije nego što ga je Putin pomilovao nakon čega je napustio Rusiju.

Hodorkovski i njegove pristalice rekli su da je Kremlj smislio optužbe protiv njega kako bi ga kaznio zbog izazivanja Putina.

Njegovu kompaniju u većinskom vlasništvu kasnije je prisvojio, tada mala kompanija, državni Rosneft 2004. godine.

Arbitražni sud je svoju odluku temeljio na Ugovoru o energetskoj povelji, ali nizozemski sud koji je poništio presudu iz 2014. izjavio je da kao potpisnica Rusija nikada nije ratificirala povelju, tako da su odluke PCA-a bile “u suprotnosti s ruskim zakonom“.

(...)

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da su Hodorkovskom i njegovom poslovnom partneru Platonu Lebedevu, koji je proveo više od 10 godina u zatvoru, uskraćena prava na pravično suđenje u slučaju optužbe za pronevjeru i pranje novca.

Sud sa sjedištem u Strazburu rekao je 14. januara da nije našao nikakve političke motive u krivičnom gonjenju Lebedeva ili Hodorkovskog, još uvijek jednog od glavnih protivnika predsjednika Vladimira Putina, i da neće biti dodijeljena odšteta.

Prema izvještavanju agencija: EFP, AP u Reutersa

XS
SM
MD
LG