Dostupni linkovi

Sve manje letova na aerodromu u Nišu


Aerodrom "Konstanin Veliki" bio je jedan od evropskih rekordera po broju prevezenih putnika
Aerodrom "Konstanin Veliki" bio je jedan od evropskih rekordera po broju prevezenih putnika

"Ruta Niš-Stokholm ukida se od aprila 2020. godine. Mi ćemo i dalje imati najniže cene na letovima iz Niša ka Berlinu, Bratislavi, Malti i Bergamu narednog leta", objavljeno je na sajtu irske niskotarifne aviokompanije Ryanair.

To je druga njihova linija, a ukupno četvrta bez koje niški aerodrom "Konstantin Veliki" ostaje, odnosno bez koje će ostati, a za koju je javnost saznala u poslednjih desetak dana. Uz njih, otkazan je i let Er Srbije ka Budimpešti, kao i švajcarskog avio-prevoznika "Swiss" ka Cirihu.

Izvinjavamo se onima koji su nameravali da lete sa nama. Sada će biti pod monopolom Er Srbije
Dejvid O’Brajen, Ryanair


Ryanair je, naime, prošle nedelje saopštio da su odlučili da do Frankfurta u Nemačkoj, umesto iz Niša, lete iz Banjaluke u Bosni i Hercegovini (BiH). Kao razlog naveli su monopol srpske nacionalne avio-kompanija Er Srbija, koja je 51 odsto u vlasništvu države Srbije.

"Nišku liniju za Frankfurt odobrio je nemački direktorat civilnog vazduhoplovstva, ali je blokirao srpski u korist monopola Er Srbije", saopšteno je iz irske kompanije.

Predstavnik Ryanair Dejvid O’Brajen izjavio je da žali što im se uskraćuju prava da posluju i izvinjava se putnicima.

"Izvinjavamo se onima koji su nameravali da lete sa nama. Sada će biti pod monopolom Er Srbije. S druge strane, putnici i potrošači u BiH imaće korist od niskih cena na liniji Niš-Frankfurt", rekao je O’Brajen.

Er Srbija naime ima let za Frankfurt iz Niša i to je jedna od 12 linija ove kompanije sa niškog aerodroma, koje su odlukom Vlade Srbije od kraja marta ove godine subvencionisane iz budžeta Republike Srbije.

Ti letovi su proglašeni linijama od javnog interesa i država ih donira sa do pet miliona evra godišnje. Na raspisanom tenderu za prevoznika, pobedila je Er Srbija, a letovi su počeli da se realizuju sredinom jula.

U međuvremenu je doduše (23. oktobra) doneta odluka da se otkaže let Er Srbije prema Budimpešti, pa je broj subvencionisanih letova smanjen na 11 linija.

"Od samog početka je jasno da je tih 12 destinacija koje je Vlada izabrala za letove Er Srbije konkurentno destinacijama koje loukosteri (niskotarifne avio kompanije, dod. aut.) već imaju. Ovo je logična posledica", rekao nam je povodom otkazivanja letova Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, nevladine organizacije koja je veću pažnju javnosti privukla prošle godine, žestoko se protiveći odluci gradskih vlasti u Nišu da se aerodrom "Konstantin Veliki" preda državi na upravljanje, bez ikakve naknade.

"Očigledno postoji politička favorizacija Er Srbije nasuprot i interesima Niškog aerodroma i radu loukost kompanija", ističe Jovanović.

Ministarstvo saobraćaja: Zlonamerne tvrdnje

I dok je predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju izričit da razlozi za odlazak niskotarifnih kompanija iz Niša nisu samo komercijalni, a letove Er Srbije zbog subvencija smatra nelojalnom konkurencijom, u Ministarstvu saobraćaja Republike Srbije ističu da "avio-kompanije lete ka odredištima za koja imaju komercijalni interes", dok tvrdnje da je Niš ostao bez tri linije pod direktnim ili indirektnim uticajem republičke vlasti, nazivaju "netačnim" i "zlonamernim".

U saopštenju koje su uputili medijima stoji i da je "Ryanair" bez dozvole nadležne organizacije za civilno vazduhoplovstvo pokušao da započne letove na liniji proglašenoj "linijom u javnom interesu", dok je kompanija "Swiss", kako su naveli, prestala da leti ili zbog konkurencije ili zbog preraspodele aviona.

Takođe, što se subvencija tiče, saopšteno je da "Vlada Srbije ne daje subvencije kompaniji 'Er Srbija' već subvencioniše linije koje su uvedene na zahtev građana i privrede regiona istočne i južne Srbije, u cilju njihovog optimalnog saobraćajnog povezivanja sa razvijenim oblastima EU, obezbeđujući im povoljne cene avio-prevoza".

Jovanović: Loukosteri odlaze

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ponavlja međutim da je uvođenje subvencija rasteralo niskobudžetne kompanije.

"Loukosteri odlaze, a mi ostajemo u nemilosti cena Er Srbije koja preuzima monopol nad ovim letovima i lagano ćemo doći u situaciju da će verovatno do 2023. samo Er Srbija leteti iz Niša i imati potpuni monopol nad cenama. Izvesno je takođe da tu postoji od samog početka zaštita interesa beogradskog aerodroma u odnosu na niški, tako da je pitanje da li ćemo posle 2023. uopšte i imati letove iz Niša, kako je krenulo", rekao je Jovanović.

Podsetimo da je potpisima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, niški Aerodrom "Konstantin Veliki" 9. avgusta 2018. godine zvanično postao vlasništvo države Srbije i pored negodovanja jednog dela Nišlija i brojnih protesta koji su u tom gradu na jugu Srbije organizovani protiv poklanjanja niške vazdušne luke. Odluka grada da aerodrom preda državi pravdana je "nedostatkom finansijskih sredstava da se pomogne dalji razvoj aerodroma".

Ipak, u trenutku kada je država odlučila da ga preuzme, saopšteno da je "Konstanitn Veliki" u 2017. ostvario rekord sa više od 300.000 putnika, što je podatak i izveštaja evropske trgovinske asocijacije Airports Council International Europe (ACI), u kome se navodi i da je niški aerodrom tu godinu završio na drugom mestu u Evropi po broju prevezenih putnika.

Niški aerodrom, uprkos protestima, predat državi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG