Dostupni linkovi

Propada li niški aerodrom nakon vraćanja državi?


Apsolutno se ništa za putnike nije promenilo jer će avioni i dalje moći da sleću u Niš kad god za to postoji potreba, tvrde na niškom Aerodromu "Konstantin Veliki" nakon naredbe Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije da aerodrom od 1. aprila do 26. oktobra bude otvoren za javni avio-prevoz 16 sati nedeljno.

Rukovodstvo navodi da je aerodrom, koji se nalazi na oko 200 kilometara južno od najvećeg aerodroma u Srbiji, onog u Beogradu, otvoren za javni avio-prevoz 24 časa dvnevno na poseban zahtev avio-kompanija izvan vremena otvorenosti, uz prethodno odobrenje operatera aerodroma.

"Ovo je standardna procedura koju propisuju sve nadležne službe i koja je u opticaju duži niz godina. Ovo radno vreme otvorenosti aerodroma nije novina nego je samo u ovom trenutku izazvalo medijsku pažnju, inače je apsolutno standardna praksa", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivanka Stanisavljević, portparolka niškog aerodroma.

Država je od grada Niša preuzela aerodrom "Konstantin Veliki" početkom avgusta prošle godine uprkos višemesečnim protestima građanima.

"Za sada jedino što možemo da čekamo je da dođe do smene vlasti i da nam se vrati aerodrom", kaže Miloš Bošković iz Inicijative "Ne damo niški aerodrom", nakon vesti o novom režimu otvorenosti aerodroma.

Prema naredbi Direktorata civilnog vazduhoplovstva niški aerodrom neće raditi sredom, a ponedeljkom i četvrtkom radiće dvokratno, dva puta po dva sata, dok će ostalim danima za javni avio-prevoz biti otvoren po dva sata. Prema istoj naredbi, javni avio-prevoz sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu odvijaće se bez pauze.

"Otvorenost aerodroma, prema rasporedu koji je objavljen, ne znači ništa drugo do toga da se u tim vremenskim intervalima avio saobraćaj odvija bez dodatnih najava, a da se u toku preostalih sati takođe vrši redovan aviosaobraćaj, kao i tehnički, kargo saobraćaj i aleternativni letovi, i oni se vrše na osnovu posebnih najava koje aviokompanije upute dežurnoj službi Aerodroma 'Konstantin Veliki'", objašnjava Stanisavljević.

Po tom principu ni jedan vazduhoplov nije odbijen, niti je morao da sleti drugde zbog zatvorenosti našeg aerodroma u celokupnom prethodnom periodu, navodi se u saopštenju niškog aerodroma. Dodaje se da se rad operativnih službi aerodroma, pa i otvorenost aerodroma, prilagođavaju u skladu sa stvarnim potrebama i da se time racionalnije koriste resursi.

"Evo na primer da iznad Niša bude avion i da čovek ima zdravstvenih problema, ukoliko to nije u trenutku otvorenosti aerodroma taj avion ne može da sleti u Niš. Eto, toliko o otvrenosti", kaže bivši direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojan Avramović, koji je podneo ostavku kada je država preuzela kontrolu nad niškim aerodromom. On smatra da je za broj letova koje aerodrom ima predviđeno radno vreme isuviše malo.

"Verovatno su ostali bez radne snage i onda su morali da uklapaju u odnosu na broj zaposlenih i radnika na određenim pozicijama, naročito na pozicijama zaštite od požara, vatrogasaca. Ali nije to glavno pitanje, glavno pitanje je zašto aerodrom nema otvorenost 24 sata jer je to bio jedan od zahteva države kada su ga preizimali pored nekih mnogih drugih arumenta koje su tada iznosili a koji su se sada ispostavili kao čista laž", kaže Avramović.

Avramović: Zašto aerodrom nema otvorenost 24 sata?
Avramović: Zašto aerodrom nema otvorenost 24 sata?

On navodi da sve ukazuje na pad trenda i broja putnika i robe, a verovatno i prihoda pošto su sad "podaci sakriveni, više se ne mogu videti".

Kada su u avgustu prošle godine ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom, ministarka je rekla da je Aerodrom Niš od strateškog je značaja za Srbiju.

"Prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona", rekla je tada Mihajlović.

Portal Južne vesti objavio je nedavno da je u prva 2 meseca ove godine broj putnika sa Aerodroma "Konstantin Veliki" pao za 12,4 odsto, a broj aviona za 6,25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Inače smo se plašili da će se pogoršati situacija i da više nećemo moći da koristimo benefite aerodroma, pogotovo mladi ljudi, jer imamo dosta prijatelja u inostranstvu koji posećuju porodicu zahvaljujući ovom aerodromu i ovim linijama i cenama koje nam je do sada pružao aerodrom", rekla nam je Slađana Dinić, 27godišnja ekonomistkinja koja je nezaposlena.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, na upit RSE zbog čega niški aerodrom, nad kojim je država preuzela upravljanje, otvoren 16 sati nedeljno, navelo da Javno preduzeće "Aerodrom Niš" kao operater aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu radi 24 sata 365 dana u godini i uvažava svaki zahtev za sletanje vazduhoplova.

"Publikovano vreme otvorenosti ne znači i radno vreme aerodroma već se ono usklađuje prema najavljenom obimu saobraćaja. Podatak o otvorenost po danima se odnosi na mogućnost sletanja na Aerodrom bez prethodne najave vazduhoplova čija veličina zahteva prisustvo službi u potrebnom kapacitetu (broju zaposlenih sa specifičnim, specijalističkim znanjima tj. licencom za rad)", navodi se u odgovoru ministarstva.

Resorno ministarstvo napominje da je ovakav način rada Aerodroma Niš ustanovljen još od njegovog osnivanja 1986. godine. Takođe, dostavljeni su nam primeri informacija o vremenima otvorenosti iz ranijih godina, ali ne za prethodne godine već za letnju sezonu 2011. i zimsku sezonu 2013/2014.

Prema tim podacima otvorenost Aerodroma Niš u letnjoj sezoni 2011. bila je svakog dana od 7 do 9 sati, kao i sva 24 sata na zahtev. U zimskoj sezoni 2013/14 otvorenost je bila od ponedeljka do petka od 7.30 do 9.30 časova, kao i svih 24 sata na zahtev, uključujući i subotu i nedelju.

Niški aerodrom je obavezan da opslužuje avio-kompanije sa kojima ima ugovor, kaže Petar Vojinović, urednik vazuhoplovnog portala Tango six.

"Svi dugoročni poslovi, dakle Wizz Air, Ryanair i sve veće avio-kompanije, već imaju po tim ugovorima osigurano svoje opsluživanje kad god oni slete. Informaciju o otvorenosti aerodroma dajete pilotima, koji nemaju dogovor sa niškim aerodromom, ukoliko imaju potrebu iz nekih nehitnih razloga, a to nisu redovne ili kargo putničke operacije, za čarter letom da znaju kada mogu da slete", kaže Vojinović.

On navodi da novi operater Aerodromi Srbije, kompanija koju je država formirala, a koja će biti operater niškog aerodroma i aerodroma Lađevci u Kraljevu, koji bi po najavama zvaničnika trebalo uskoro da profukcioniše, tek treba da pokaže svoje rezultate.

U međuvremenu je Vlada Srbije proglasila 12 novih avio-linija od javnog interesana kojima će redovni letovi početi 1. jula sa aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu. Reč je o nekomercijalnim letovima za pet evropskih zemalja, koje će vlada Srbije subvencionisati sa pet miliona evra, saopštio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Iz Niša će moći da se leti do Frankfurta, Rima, Hanovera, Ljubljane, Salzburga, Bolonje, Budimpešte, Geteborga, Fridrihshafena, Karlsruea i Tivta. Reč je o linijama nekomercijalnog karaktera za koje je ustanovljeno da su „važne za privredni i ekonomski razvoj regiona, za razvoj turizma i povezivanje sa dijasporom”.

Sada predstoji raspisivanje javnog poziva za izbor kompanija koji će na tim linijama leteti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG