Dostupni linkovi

Država ipak ulaže u niški aerodrom, ali se ne zna koliko


Aerodrom u Nišu, koji zvanično nosi ime “Konstantin Veliki” je odlukom gradskih vlasti u junu ove godine prešao iz ruku grada u republičke ruke, uprkos višemesečnim protestima građana
Aerodrom u Nišu, koji zvanično nosi ime “Konstantin Veliki” je odlukom gradskih vlasti u junu ove godine prešao iz ruku grada u republičke ruke, uprkos višemesečnim protestima građana

Tekst: Nevena Bogdanović i Dragana Cvetković

“Prema našim saznanjima aerodrom je planiran u Budžetu, konkretne podatke i visinu ulaganja u ovom momentu ne znamo, brojkama ne raspolažemo”, kaže za Radio Slobodna Evropa portparolka niškog aerodroma Ivanka Stanisavljević, demantujući navode po kojima budžet Republike Srbije za 2019. godinu ne predviđa ulaganja u niški aerodrom.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je svoje sedište privremeno preselilo u Grdelicu, šezdesetak kilometara udaljenu od Niša, gde se trenutno izvode radovi na Koridoru 10, RSE je upućeno objašnjenje da je ulaganje u niški aerodrom predviđeno u stavci 451 Budžeta Srbije.

Bužet je u petak usvojen u Skupštini Srbije, a na njegovoj 114 strani, u stavu na koji nas upućuju u Ministarstvu, stoji da će se subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, njihov raspored i korišćenje, vršiti po posebnim aktima koje će usvojiti Vlada Srbije.

U tu svrhu je predviđen iznos od 93 miliona dinara (oko 790 hiljada evra), a za aerodrom u Nišu, kazali su RSE u Ministarstvu, će biti izdvojeno skoro 80 miliona dinara (oko 680 hiljada evra).

Aerodrom u Nišu, koji zvanično nosi ime “Konstantin Veliki” je odlukom gradskih vlasti u junu ove godine prešao iz ruku grada u republičke ruke, uprkos višemesečnim protestima građana.

Ulaganja ostaju upitna?

Bivši direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojana Avramvića, koji je ostavku podneo nakon što je aerodrom Niš prešao pod kontrolu republičke vlasti, ostaje pri tome da u Budžetu za 2019. nema mesta za aerodrom.

Naime, on podseća da će novac namenjen za ulaganja otići novoosnovanom preduzeću "Aerodromi Srbije", čiji je jedan od segmenata i aerodrom "Konstantin Veliki". Za to vidi dva razloga:

“Jedan je što verovatno neće biti nikakvih ulaganja u infrastrukturu, jer bi se to pojavilo bez obzira na organizaciju preduzeća i operatera na aerodromu, a drugo je zato što će Javno preduzeće aerodrom Niš vrlo brzo prestati da postoji jer će operater na aerodromu biti Javno preduzeće Aerodromi Srbije, Dečanska 8. Eto informacije za sve Nišliije, ako hoće da znaju gde je to njihov aerodrom, biće na Zelenom vencu u Beogradu”, objašnjava Avramović.

Eto informacije za sve Nišliije, ako hoće da znaju gde je to njihov aerodrom, biće na Zelenom vencu u Beogradu: Bojan Avramović
Eto informacije za sve Nišliije, ako hoće da znaju gde je to njihov aerodrom, biće na Zelenom vencu u Beogradu: Bojan Avramović

Osnov za svoju pretpostavku da se sprema, kako kaže „ akvizicija aerodroma Niš“, vidi u odluci da se u Javno preduzeće Aerodromi Srbije uključe svi aerodromi u Srbiji, osim beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

“Zašto bi neko gasio republičko Javno preduzeće aerodrom Niš koje smo mi poklonili ovde u Nišu i prebacio na drugo republičko preduzeće nikome nije jasno, ali nema mnogo pameti u tom Ministarstvu. Ja odavde iz Niša teško da mogu da znam što to rade”, kaže Avramović.

Mladen Jovanović iz nevladine Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da cela situacija sa niškim aerodromom zapravo pokazuje da nema nikakve političke odgovornosti niti lokalnih, niti republičkih političara koji su, kako uverava, davali lažna obećanja.

“Vlada je obećala tokom protesta kada su oduzimali aerodrom da će nakon oduzimanja oprostiti veliki dug, kao i da će biti novih linija. Do ovog trenutka niti jedan dinar nije oprošten od tog duga, a Niš ima dve linije manje”, ističe Jovanović.

On podvlači da će država pokušati da predstavi da je ulaganje Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u toranj na aerodromu u Nišu, zapravo državna investicija.

“Ali građani Niša su već upoznati sa tom pričom, znaju da toranj koji će biti izgrađen jeste toranj koji će pripadati SMATSA-i, i jeste toranj koji ne služi niškom aerodromu, već služi za funkcionisanje i ubiranje prihoda od svih letova na teritoriji Srbije”, podvlači Jovanović.

Predstavnici građanske inicijative “Ne damo niški aerodrom” takođe su uvereni a su grašani ovog grada prevareni.

"Slagali su nas", tvrdi Miloš Bošković iz te inicijative.

"Kada smo bili protesti oni su nam najavljivali svakakve investicije u aerodrom, a evo sad odjenom kažu – mi smo se šalili”, navodi Bošković.

Nišlije sa kojima je RSE razgovarao ne kriju nezadovoljstvo zbog situacije na niškom aerodromu, jednom od uspešnih preduzeća u ovom gradu posrnule privrede. Nišlija Marijan Nikolovski trenutno stanje opisuje kao "poražavajuće".

„Ovo samo znači da je tu nešto više od stvari koje su se desile, izgleda ima nečeg većeg. Prilično sam razočaran i smatram da je ovo poraz i za naš grad i za našu državu u celini“, kaže Nikolovski.

Jedan od protesta Nišlija protiv poklanjanja aerdroma državi, 25. april 2018.
Jedan od protesta Nišlija protiv poklanjanja aerdroma državi, 25. april 2018.

Šta se dešavalo sa aerodromom u Nišu

Skupština Grada Niša je, uprkos višemesečnoj polemici i intenzivnim protestima dela građana, 22.juna ove godine donela odluku da niški aerodrom "Konstantin Veliki" bude predat državi na upravljanje, bez ikakve naknade.

Odluku o prenosu imovine, upravljačkih i osnivačkih prava sa grada na državu vlast u Nišu pravdala je “nedostatkom finansijskih sredstava da pomogne dalji razvoj aerodroma”, dok su građani okupljeni oko Inicijative “Ne damo niški aerodrom” izrazili sumnju da je to pravi razlog poklanjanja aerodroma.

Protivnici ustupanja aerodroma državi tvrde da Dugoročni plan poslovne strategije Javnog preduzeća Aerodrom Niš za period 2017-2027, usvojen početkom 2018. godine nije ukazivao na probleme koji bi zahtevali takvo rešenje, kao i da u postupanju vlasti oko predaje aerodroma ima elemenata krivičnog dela.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović su 9. avgusta 2018. godine potpisali ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.


Mihajlović je tada izjavila da je aerodrom Niš od strateškog značaja za Srbiju, kao i da će “prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona”.

Sa 11 evropskih destinacija, 22 leta nedeljno, dva inostrana loukost prevoznika i jednim nacionalnim, niški aerodrom dostigao je rast od 300 odsto, postao respektabilan u regionu i alternativa najbrže rastućem, beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, a u trenutku kada je država odlučila da ga preuzme saopšteno je da je u 2017. ostvario rekord sa više od 300.000 putnika.

Nakon što je država preuzela aerodrom u Nišu, mađarska aviokompanija Viz Er (Wizz Air) je krajem septembra ove godine saopštila da od 7. januara 2019. godine ukida liniju Niš – Malme, na kojoj je godišnje letelo oko 32.000 putnika.

Na mogućnost ukidanja letova niskotarifnih aviokompanija sa niške vazdušne luke zbog promene poslovne politike aerodroma ukazivao je direktor Regionalne razvojne agencije Jug u Nišu Bojan Avramović, koji je nakon ukidanja linije Niš – Malme podneo ostavku na tu funkciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG