Dostupni linkovi

Gde su avioni u Kraljevu na 'Moravi'


Desetak dana nakon otvaranja, sa "Morave" se ne leti
Desetak dana nakon otvaranja, sa "Morave" se ne leti

"Danas je Vidovdan, veliki i sveti dan za sve Srbe ma gde da oni žive. I ovo danas jeste novo mesto, jedno od mnogih, sa kojeg Srbija bukvalno može u nebo i preko neba, do novih destinacija, ciljeva i rezultata", reči su kojima se prisutnima, na otvaranju aerodroma "Morava" u Kraljevu, obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ali desetak dana nakon otvaranja ovog trećeg međunarodnog aerodroma u Srbiji, čemu je prisustvovao čitav državni vrh, sa "Morave" se ne leti.

"Aerodrom radi dva sata nedeljno, sredom od 12 do 2. i koristi pritom osoblje niškog aerodroma jer zaposleni na kraljevačkom još uvek nemaju licencu", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Predrag Voštinić iz kraljevačkog "Lokalnog fronta", grupe građana okupljenih oko borbe za dekorupciju društva i poštovanje zakona i procedura u radu lokalne uprave, javnih preduzeća i institucija grada.

"Kraljevački aerodrom je dobio licencu za ostvarivanje i upravljanje civilnim saobraćajem, ali s obzirom da još uvek nemamo saobraćaj, on trenutno radi samo sredom od 12 do 2", navodi Voštinić.

Ministarstvo: Prve letove očekujemo u avgustu

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za RSE kažu da prve letove očekuju tokom avgusta ove godine, ali da to zavisi od procena i odluka avio-prevoznika. Trenutno se kontaktiraju aviokompanije već prisutne na vazduhoplovno-saobraćajnom tržištu Srbije.

Aerodrom "Morava" ima dozvolu za korišćenje i na njemu se mogu odvijati normalno sve operacije prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i robe za potrebe međunarodnog avioprevoza, navodi Ministarstvo.

"Izrađen je sistem svetlosnog obeležavanja piste i ostalih manevarskih površina radi korišćenja aerodroma noću, što do sada nije bilo moguće. Obezbeđena je sva neophodna oprema za prihvat aviona, putnika, prtljaga i robe", navodi se u dopisu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U Ministarstvu tvrde da dežurne službe rade svakoga dana od 8 do 16 časova, a da će avioni "biti prihvatani u za sada (slobodnom) redovnom terminu sredom od 12 do 14 i na zahtev u skladu sa potrebama avio-kompanija za redovnim i neredovnim letovima".

U danu otvaranja na "Moravu" je sleteo avion ATR 72 kompanije "Er Srbija" sa članovima ansambla "Stanislav Binički".

"Avio-prevozioci mogu koristiti tipove vazduhoplova do klase A 320, uključujući A320-200 i B737-300. Inače za merodavan tip utvrđen je avion ATR 72", stoji u dopisu resornog Ministarstva na upit RSE koji tipovi aviona će moći da lete sa "Morave".

Pista, koja je presvučena asfaltom, produžena je neznatno (65 metara), kažu u Ministarstvu saobraćaja, samo radi "izgradnje okretnice kako bi vazduhoplov na kraju piste po sletanju mogao da se okrene i dođe do civilnog dela aerodroma".

Iz Vlade Srbije je najavljeno da će se nova pista graditi sledeće godine.

Lokalni front: Podozrivi iz iskustva

U "Lokalnom frontu" ističu da nisu protiv postojanja civilnog aerodroma u svom gradu, ali da iz iskustva imaju pravo da budu podozrivi. Predrag Voštinić ocenjuje da se više radi o kampanjama, a sve manje o realizaciji velikih ideja.

"Mi smo se naslušali priča i o srpskim mercedesima, i o fabrici komponenti u Pančevu, i o svim velikim stvarima koje zapravo služe ovoj osmogodišnjoj kampanji, a imali smo prilike da se uverimo u učinkovitost sprovođenja tih kampanja. Ideja o aerodromu jeste dobra, ali već na samom početku pokazuje koliko je uspešna jer je sprovode nekompetentni ljudi", navodi Voštinić.

Otvaranje kraljevačkog aerodroma za civilni saobraćaj ubrzano je nakon što je država, početkom avgusta prošle godine uprkos višemesečnim protestima građana, preuzela od grada Niša upravljanje aerodromom "Konstantin Veliki". Ubrzo nakon toga niški aerodrom, koji je u 2017. godini beležio više od 300.000 putnika, postaje otvoren za javni avio-prevoz u periodu od 1. aprila do 26. oktobra samo 16 sati nedeljno.

"Bojim se da dok ne naprave novu pistu ili ovu ne prošire na 45 metara da sem možda Er Srbije, koja bi pod sličnim uslovima letela kao u Nišu, znači sa nekim velikim parama koje bi dolazile iz budžeta Republike Srbije, niko drugi neće da dolazi na takvu pistu", kaže za RSE Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) "Jug", čiji je cilj podrška institucionalnim naporima za ostvarivanje ekonomskog razvoja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Na pitanje zašto je aerodrom otvoren ako se nakon toga ne odvija avio-saobraćaj, Avramović kaže da i u Evropi ima primera vazdušnih luka koje su otvorene a ne rade, te da otvaranje aerodroma nema veze sa komercijalnim poslovanjem.

"Imate dva načina. Ili ćete da imate unapred spremljeno tržište, analizu interesovanja pa da onda jurite, kao mi u Nišu, infrastrukturu. Ili ćete da napravite infrastrukturu, pa da onda ugovarate. U Kraljevu se radi na infrastrukturi, ona nije završena, i to je glavni problem. Mogao je da se otvori i u septembru, oktobru, novembru, kada se to nešto završi, ali nečija je politička odluka da otvaranje bude sada", navodi Avramović, koji je podneo ostavku u RRA "Jug" kada je država preuzela kontrolu nad niškim aerodromom.

Građani Niša protiv poklanjanja aerodroma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Odluku o pretvaranju vojnog aerodroma "Lađevci" u civilno-vojni aerodrom "Morava" Vlada Srbije donela je 2010. godine u vreme prethodne vlasti (Demokratske stranke). Prvi let bio je 5. oktobra 2011. godine, kada je u Kraljevo sleteo prvi putnički avion tipa ATR sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, što se takođe smatralo otvaranjem ove vazdušne luke za civilnu upotrebu. Ali nije došlo i do uspostavljanja avio-saobraćaja.

"Mi u Nišu bismo skakali do plafona da imamo takvu zgradu (pristanišnu zgradu). Ako je neko to napravio pre 7-8 godina, neka otvore, neka srede i neka radi jer baciti 15 miliona evra to je po meni suludo", smatra Avramović.

Građevinski radovi na aerodromu su u većoj meri završeni 2012. godine, a rekonstrukcija je urađena ove godine. Država je, prema podacima koje smo dobili u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u opremanje kraljevačkog aerodroma za civilni saobraćaj do 2012. godine uložila 15 miliona evra i još 12 miliona evra u 2019. godini.

Perspektive aerodroma

Resorna ministarka Zorana Mihajlović smatra da ova vazdušna luka "ima potencijal da postane ozbiljan aerodrom za kargo saobraćaj u regionu", čеmu pogodujе i izgradnja Moravskog koridora, jednog od autoputeva u centralnoj Srbiji.

Aerodrom "Morava" se nalazi između Kraljeva, Čačka i Kragujevca gde, prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi više od 420 hiljada stanovnika.

Petar Vojinović, urednik portala o vazduhoplovstvu "Tango Six", smatra da "Morava" neće moći odmah da privuče puno aktivnosti zbog blizine beogradskog aerodroma, ali ne isključuje iznenađenja.

"Nije nemoguće da neke lou kost avio-kompanije iskoriste trenutak, budući da aerodrom Beograd neće moći mnogo da snižava cene opsluživanja aviona, da 'Aerodromi Srbije' naprave neki atraktivan dogovor i poput niškog aerodroma, gde je taksa za sletanje bez opsluživanja aviona po putniku 3 evra, da kažu možemo da vam damo za 7-8 evra. Takođe može da pomogne objedinjavanje turističkih organizacija, kompanija i privrednika iz tih krajeva. Tako da blizina beogradskog aerodroma ne mora da hendikepira", ocenjuje Vojinović.

Zašto na Vidovdan

I da se vratimo na trenutak koji je izabran za otvaranje aerodroma "Morava". To je učinjeno na verski praznik Vidovdan (28. jun), dan koji je u istorijskom sećanju Srba ostao upamćen po porazu od Turaka na Kosovu pre 630 godina, te se njegova simbolika i vekovima kasnije lako preliva u politiku.

U Kraljevo su bili pozvani i predstavnici Srba iz regiona na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li je ovo bilo otvaranje radi aerodroma ili Vidovdana?

"S obzirom koji je trenutak izabran za otvaranje, nespremnog aerodroma za komercijalnu upotrebu, govori da je postojala jaka politička potreba da se tako nešto uradi. Predsedniku je trebalo mesto sa koga će se obratiti Srbima i reći da im je mesto u nebeskoj Srbiji", ocenjuje novinar Miša Brkić.

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Danas je civilno-vojni jer će, prema najavama iz resornog ministarstva, 98. vazduhoplovna brigada Vojske Srbije nastaviti da ga koristi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG