Dostupni linkovi

Zašto je Niš državi poklonio aerodrom?


Niški aerodrom, uprkos protestima, predat državi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Skupština Grada Niša donela je odluku da niški aerodrom "Konstantin Veliki" bude predat državi na upravljanje.

"Pozivam da se izjasnimo o tački tri. Ko je za to da donesemo odluku o prenosu udela i osnivačkih prava nad Javnim preduzećem za aerodromske usluge Aerodrom Niš? 43 je glasalo za. Ko je protiv? Osam odbornika je glasalo protiv. Ima li uzdržanih? Jedan uzdržan. Konstatujem da je većinom glasova usvojena ova odluka" - ovako je niški aerodrom, jedan o najuspešnijih i najbrže rastućih u regionu, posle višemesečnih polemika i ogorčenih protesta dela građana glasanjem 52 prisutna odbornika Grad Niš predao državi Srbiji.

Prethodno su na sednici koja je trajala od osam ujutru, a glasano nešto posle 15 sati, odbornici vladajuće većine u Skupštini Niša, koju predvodi Srpska napredna stranka, odbacili predlog opozicije da odlučivanje o niškom aerodromu bude povučeno sa dnevnog reda gradskog parlamenta, kao i predlog da se raspiše referendum o njegovoj sudbini. Konačno, posle višečasovne sednice gradski aerodrom "Konstantin Veliki" predat je državi na upravljanje.

Sednica Skupštine Niša
Sednica Skupštine Niša

Tokom zasedanja nekoliko stotina građana dva sata je protestovalo pred zgradom Skupštine Niša protiv poklanjanja gradskog aerodroma "Konstantin Veliki" državi Srbiji.

U organizaciji Inicijative "Ne damo niški aerodrom", Nišlije su od lokalnih odbornika tražile da ne glasaju da se imovina, upravljačka i osnivačka prava niškog aerodroma predaju republičkoj vlasti.

Deo građana koji je protestovao prethodno je pokušao da uđe u skupštinsku salu kako bi pratio sednicu ali u tome su ih bez obrazloženja sprečili pripadnici obezbeđenja i komunalne policije kojih je, prema procenama opozicije, bilo oko 40.

Protest građana, Niš
Protest građana, Niš

Predstavnik Inicijative Miloš Bošković rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ta organizacija proteklih meseci iznela 1.000 argumenata protiv predaje aerodroma ali da gradska vlast nije reagovala, zbog čega tvrdi da je ona samo ispunila naređenje iz Beograda, što smatra izdajom građana Niša.

"Naši lokalni političari pretvorili su se u obične poltrone koji samo slušaju naređenja sa vrha države, umesto da zastupaju interese građana. Oni jednostavno govore onako kako im se naredi iz Beograda, to je više nego očigledno. Izdali su građane zbog svoje partijske mašinerije", navodi Bošković.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da su ugovorima koje je sklopila prethodna gradska vlast Gradu stvorene obaveze od više milijardi, za koje u budžetu nema novca, i dodao da će predajom aerodroma republičkom nivou taj problem biti rešen. On je rekao da je od 2009. godine Niš u aerodrom uložio više od 800 miliona dinara za subvencije.

Niš: Protest protiv poklanjanja aerodroma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Sa druge strane, Miloš Bošković, predstavnik Inicijative "Ne damo niški aerodrom", kaže da je ključni zahtev građana u protestu bio da se uradi kvalitetna analiza koja bi ukazala koji je model najbolji za vazdušnu luku "Konstantin Veliki".

"Ne želimo da damo aerodrom jer ne postoje nikakvi dokazi da Republika može njime da upravlja. Dešavanja od pre nekoliko meseci, kada je na beogradski aerodrom data koncesija francuskom Vansiju, govore da država nije dobar vlasnik. Upravo kada su aerodrom 'Nikola Tesla' dali u koncesiju rekli su da država ne ume da upravlja aerodromima. Pa kako država ume da upravlja 'Konstantinom Velikim' a ne ume 'Nikolom Teslom'? Sami su sebi upali u usta kada su to rekli", smatra Bošković.

Ekonomista Milan Kovačević tvrdi da taj argument apsolutno stoji.

"Nelogično je da država beogradski aerodrom daje drugome na upravljanje a da istovremeno ona hoće da upravlja niškim aerodromom. Očito se pri tome krije da se koncesionar u beogradskom aerodromu boji određene konkurencije, određenog učešća u tržištu i Beograda preko Niša. To je možda najvažniji argument zbog čega baš nije trebalo prepustiti da Srbija postane vlasnik niškog aerodroma", navodi Kovačević.

Sa 11 evropskih destinacija, 22 leta nedeljno, dva inostrana loukost prevoznika i jednim nacionalnim, niški aerodrom dostigao je rast od 300 odsto, postao respektabilan u regionu i alternativa najbrže rastućem, beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, a u trenutku kada je država odlučila da ga preuzme saopšteno je da je u 2017. ostvario rekord sa više od 300.000 putnika.

Ekonomista Milan Kovačević zaključuje da izgleda, na žalost, biznis razlozi nisu prevagnuli.

"Očito je tu reč o onome što se inače kod nas događa. A to je da država hoće da ima što više preduzeća u kojima najviše imenuje članove svoje partije i to koristi za političke svrhe", smatra Kovačević.

Predstavnici Inicijative "Ne damo niški aerodrom" na protestu su rekli da u postupanju vlasti oko predaje niškog aerodroma državi ima elemenata krivičnog dela i da će Inicijativa podneti prijave protiv odgovornih jer, kako su naveli, Republika Nišu oduzima aerodrom u kom radi 120 ljudi, a za koji je posredno u gradu vezano još 5.000 radnih mesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG