Dostupni linkovi

Održan protest u Severnoj Mitrovici


Protest u Severnoj Mitrovici
Protest u Severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici održan je protest lokalnog stanovništva zbog carina koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije, a organizatori su najavili da će se nastaviti sa protestima i narednih dana sve dok Kosovo ne ukine carinu.

Demonstranti su držali parole „Hoćemo mir a ne ratove“, „Dajte šansu miru“, „Ne zatvarajte nas u geta“, „Biju nas i terorišu“.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, inače dosadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice, poručio je da se radi o mirnim protestima.

Rakić je okupljenima kazao i da na sve odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti. Potvrdio je odluku gradonačelnika na severu o podnošenju ostavke sa te funkcije.

„Od danas administracija lokalne samouprave prištinskog sistema na severu ne postoji više. Ne postoji ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu na prostoru KiM. Takse koje je uvela Priština znače da naša deca sutra neće imati hranu, hleba, vode“, kazao je Rakić.

Dodao je da su zalihe hrane na izmaku, i da će formirani Krizni štab doneti odluke zavisno od razvoja situacije.

„Odavde nema nazad, živela Srbija“, poručio je na kraju Rakić.

Organizatori su rekli i da su odlukom o ostavci gradonačelnika od danas prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu Kosova.

Protest je održan ispred zgrade EULEX-a u Severnoj Mitrovici.

Organizatori su rekli da su i sudije i tužioci na severu prestali sa radom danas u 9 sati, u znak solidarnosti sa građanima i protestima.

XS
SM
MD
LG