Dostupni linkovi

'Nepostojeći' gradonačelnici severa Kosova


Gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci Goran Rakić na protestu protiv takse na robu iz Srbije i BiH
Gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci Goran Rakić na protestu protiv takse na robu iz Srbije i BiH

Ostavka gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i dalje je upitna i zakonski nedefinisana, kažu kosovske vlasti.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su 27. novembra prošle godine podneli ostavke zbog takse od 100 odsto koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BiH i tim povodom izjavili da kosovska lokalna samouprava na severu Kosova više ne postoji.

Prošli su svi zakonski rokovi za rešavanje tog problema koji se više smatra političkim nego zakonskim, kažu kosovski analitičari.

Zvaničnici Vlade Kosova rekli su da je problem u terminologiji koja je korišćena u ostavci, odnosno u upotrebi termina "Kosovo i Metohija", koji je za zvaničnu Prištinu neprihvatljiv. Premijer Ramuš Haradinaj je u nekoliko navrata rekao da iz tog razloga ne prihvata njihove ostavke.

Četiri gradonačelnika, inače iz Srpske liste, i dalje stoje iza toga da su podneli ostavke.

Iz Ministarstva za administraciju lokalne samouprave su prethodno za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli da je ostavka gradonačelnika nedefinisana i da se više radi o političkom nego o proceduralnom pitanju.

Poslanici srpske liste čekaju Hana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Veroljub Petronić iz nevladine organizacije Humani centar u Mitrovici izjavio je za RSE da bez obzira na ostavku gradonačelnika, opštinske službe na severu i dalje rade.

"Rad odelenja u okviru opštinskih institucija i dalje funkcioniše kao da gradonačelnici nisu podneli ostavke. Ono što je potrebno za funkcionisanje običnim građanima, službe, i dalje radi. Zamenici gradonačelnika nisu podneli ostavke. E sada, ni stanovništvo na severu ne zna da li su gradonačelnici u ostavci ili ne, jer stvara se neki privid kao da ta ostavka uopšte ne postoji pošto sve ostalo funkcioniše", kazao je on.

Prema kosovskim pravilnicima, svaki gradonačelnik koji odsustvuje s posla 30 dana bez obrazloženja, gubi to radno mesto. Istovremeno, predsednik države treba da predloži Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) raspisivanje izbora za novog gradonačelnika.

Artan Murati iz Demokratskog instituta Kosova navodi da bez obzira na rad opštinskih jedinica, ali i skupštinskih odbornika, ovlašćenja gradonačelnika niko ne može da preuzme.

"U Skupštini opštine niko nema dovoljno ovlašćenja da može da zameni jednog gradonačelnika. S druge strane, prevaziđeni su svi zakonski rokovi za održavanje novih izbora, zbog toga što CIK (Centralna izborna komisija) nije u funkciji. Ali, i ukoliko dođe do konstituisanja CIK-a, opet je jasno da je ovo jedan politički problem na severu i odaziv građana može da bude upitan u slučaju izbora", kazao je Murati.

Uzimajući u obzir tenzije tokom prošlih izbora u tom delu Kosova, novi izbori mogu samo još više da pogoršaju situaciju, dodao je on.

Veroljub Petronić kaže kako deluje da je za kosovske institucije upravo aktuelna situacija izlaz.

"Verovatno se čeka odluka predstavnika Srpske liste da se vidi šta će odlučiti, da li će nastaviti da funkcionišu, da li će povući ostavke ili će one važiti. Onda bi trebalo da se krene u nove izbore", kazao je on.

Inače, nakon uvođenja takse, ostavke su podneli samo gradonačelnici opština na severu, ali ne i šest drugih opština južno od Ibra gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Oni su ih, međutim, "potpuno podržali", ali navelida neće da poduzmu iste mere zbog različitih okolnosti u kojima žive.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG