Dostupni linkovi

Srpski gradonačelnici opština na severu Kosova podneli ostavke


Goran Rakić, Severna Mitrovica 27. novembar 2018.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je na vanrednoj sednici Skupštine opštine Severne Mitrovice da je podneo ostavku na mesto gradonačelnika opštine Severna Mitrovica zbog kako se navodi „kontinuirane institucionalne represije“ kosovskih institucija, odnosno zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Dejan Gurešić izjavio je novinarima da su i ostali gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova, odnosno gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, podneli danas ostavke.

Rakić je kazao da ostavku podnosi zbog uvođenja "anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100 posto kojom se blokira normalno snabdevanje i distribucija robe iz Srbije na Kosovu", zbog, kako je rekao, kontinuiranog institucionalnog nasilja kosovskih institucija, neosnovanih hapšenja građana i zbog „pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića“, te i zbog kršenja CEFTA-e i ostalih sporazuma.

„Ova deklaracija ni na koji način ne predstavlja niti dozvoljava da se tumači kao izraz moje nespremnosti da se borim za prava svog naroda ali zbog svega navedenog i pet godina iskustva koje sam ovde predočio i moja je dužnost da u ovim okolnostima stanem uz svoj narod koji se mirno i demokratski bori za goli opstanak“, kazao je Rakić.

Pored njega, a iz istih razloga, i odbornici ispred srpske zajednice u Skupštini opštine Severne Mitrovice potpisali su deklaraciju o prekidu komunikacije i saradnje sa institucijama u Prištini.

Govoreći o ostavkama gradonačelnika Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Dejan Gurešić je rekao:

„Organi albanske, prištinske administracije na severu Kosova i Metohije, od danas više ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom, albanskom sistemu na severu KiM obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine se neće sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine.“

Vlada Kosova za sada ne komentariše ostavke gradonačelnika.

XS
SM
MD
LG