Dostupni linkovi

Ministar trgovine Kosova naredio inspekciju srpskih proizvoda


Prodavnica u Prištini, arhivska fotografija

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja izdao je naredbu Inspektorijatu trgovine unutar ovog ministarstva da izvrši inspekciju ekonomskih operatera a u cilju verifikacije dokumentacije uvoza i trgovine proizvoda poreklom iz Srbije i BiH, ali i iz drugih mesta.

Kako je saopštio Šalja na svom Fejsbuk profilu, cilj ove akcije je verifikacija i zaplena svakog proizvoda koji može biti prokrijumčaren na Kosovu.

„Zakonska je i ustavna obaveza da sprečimo svaku vrstu krijumčarenja, da zaplenimo svaki proizvod bez dokaza o poreklu. Ovakvim delovanjem štitimo našu državu, istovremeno i potrošače i građane Kosova“, kazao je Šalja.

Kako se navodi u naredbi, verifikacija dokumenata će se fokusirati na uvoze koji su realizovani nakon odluke Vlade Kosova o taksi od 100 odsto.

Inspektorijat je takođe u obavezi se, ukoliko dokumentacija nije saglasna sa izloženim prozivodima,zapleni proizvode.

Inače, srpski Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je za medije da roba dospeva na Kosovo alternativnim putevima, te da ima i slučajeva kada roba ide u Hrvatsku, odakle se onda uvozi na Kosovo kao hrvatski proizvod.

Iz Carine Kosova su za RSE rekli da se broj pokušaja krijumčarenja robe ove godine u poređenju sa prošlom ne razlikuje.

XS
SM
MD
LG