Dostupni linkovi

Koliko je ostalo Kosova na severu?


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

U četiri opštine na severu Kosova gde su gradonačelnici iz Srpske liste podneli ostavke u utorak, trebalo bi da uslede vanredni izbori, kako je inače predviđeno kosovskim zakonima. Na Kosovu navode da je to za sada komplikovan proces, dok iz Srpske liste kažu da ih tako nešto trenutno ne zanima.

Srpski gradonačelnici južno od Ibra podržali su kolege na severu, ali pripadnici građanskog društva i institucija smatraju da je sever pogrešio podnošenjem ostavki, te da se time priprema podela severa.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića rekli su da su podneli ostavke zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije, ali i zbog, kako su kazali, "kontinuirane institucionalne represije" kosovskih institucija i "neosnovanih hapšenja".

Iz istih razloga građani severa već drugi dan za redom protestuju u Severnoj Mitrovici.

Uz podnošenje ostavki oni su kazali i da organi kosovske administracije na severu Kosova više ne postoje, da organi opštinskih službi neće funkcionisati, i da ta odluka ostaje na snazi do ukidanja carine. Na to se, međutim, nisu odlučili gradonačelnici opština sa srpskom većinom južno od Ibra, njih šest, koji su pružili podršku svojim kolegama na severu, ali su rekli da neće poduzeti iste mere zbog "različitih okolnosti" u kojima žive.

Iz Vlade Kosova se još uvek nisu oglasili po pitanju ostavki srpskih gradonačelnika na severu. Događaji na Kosovu poslednja dva dana tiču se pre svega obeležavanja 28. novembra, Dana Albanske zastave koji se slavi i na Kosovu.

S druge strane, Rada Trajković, predsednica nevladinog Evropskog pokreta Srba, smatra da je odluka Srba na severu nekorektna prema sugrađanima Srba južno od Ibra.

"Gradonačelnici i institucije ispod Ibra nisu podneli ostavke, ne demonstriraju, i samim tim otvaraju pitanje šta je suština protesta? A to je najava polaganog odvajanja severa Kosova od ostatka Kosova. To je za mene vrlo opasan projekat koji pokušava Vučić sa Tačijem da implementira i da stvore faktičko stanje", kazala je Trajković za RSE.

Rada Trajković: Odluka Srba na severu nekorektna prema sugrađanima Srba južno od Ibra
Rada Trajković: Odluka Srba na severu nekorektna prema sugrađanima Srba južno od Ibra

Izbore na severu bi trebao da raspiše predsednik Kosova, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno člana koji navodi da se mandat gradonačelnika završava njegovom ostavkom (član 56.3 c), i članom Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da ukoliko nije podneta žalba Ustavnom sudu u roku od pet dana nakon razrešenja gradonačelnika, predsednik raspisuje vanredne izbore, (član 4.4). Takođe, tu je i član 11 koji predviđa da se gradonačelnik čiji je mandat istekao u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi menja održavanjem vanrednih izbora za gradonačelnike, a mandat novoizabranog gradonačelnika ističe na dan isteka mandata gradonačelnika kojeg je zamenio.

Ovo je bila zakonska osnova prilikom raspisivanja vanrednih izbora u Kačaniku 2012, kada je tadašnji gradonačelnik tog mesta podneo ostavku.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da ih izbori trenutno apsolutno ne zanimaju.

"U ovom trenutku Srpska lista stoji hrabro uz svoj narod koji neko iz Prištine pokušava da stavi u geto. Znači, apsolutno nas ne interesuju nikakve aktivnosti kosovskih institucija. Podsetiću, od juče opštine u kosovskom sistemu odlukom gradonačelnika i odbornika više ne postoje. Sa druge strane, ukoliko neko u Prištini planira da povlači bilo kakve poteze, prvo bi trebali da povuku svoju odluku. A o izborima i sličnim stvarima, nas to trenutno apsolutno ne zanima", kazao je Simić.

Bivši ministar za administraciju lokalne samouprave Sadri Ferati kaže da bi, ukoliko gradonačelnici ostanu pri svojoj odluci, izbori svakako trebalo da se organizuju.

"Ako je moguće da se organizuju, ako su građani voljni da dođu na biračka mesta i da glasaju. Ako oni ostanu pri tome da nisu više predsednici, onda bi u roku od 30 do 45 dana trebalo da se organizuju izbori po zakonu. To što su oni izjavili da podnose ostavku nije problem, ali oni ne smeju da odustanu od posla. Oni mogu da se vrate i pored toga što su rekli da se povlače, ali zavisi u roku od koliko dana će se vratiti. Ja mislim da prvo treba da se prevaziđe ova situacija pa da se onda misli šta dalje", kaže Ferati.

Predstavnici civilnog sektora na Kosovu kažu da je održavanje lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova komplikovan proces, s obzirom da je ostavka četiri gradonačelnika politička. Održavanje vanrednih izbora smatra se nemogućom misijom, s obzirom da taj proces organizuje Centralna izborna komisija Kosova, dok su gradonačelnici u ostavci rekli da je "lokalna samouprava prištinskog sistema obustavljena".

Artan Murati iz Demokratskog instituta Kosova podseća da održavanje izbora u tom delu nikada nije bilo lako, a posebno ne sada kada su politički odnosi zaoštreni.

"Biće to nemoguća misija ili, ukoliko se desi, misija sa velikim poteškoćama jer neće biti dovoljno kandidata. Srpski politički subjekti mogu bojkotovati izbore i ceo proces mogu okarakterizovati problemi i poteškoće", navodi Murati.

S druge strane, Centralna izborna komisija Kosova trenutno ne funkcioniše zbog isteka mandata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG