Dostupni linkovi

Ostavka Radulovića zbog navodnog reketiranja


Ostavka crnogorskog ministra Radulovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Crnogorski premijer Duško Marković dopisom je danas Tužilačkom savjetu ukazao da je, uprkos zakonitom, blagovremenom i savjesnom postupanju policije, izostala efikasna akcija Tužilaštva u slučaju korupcije u Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, zbog kojeg je danas ministar Pavle Radulović podnio ostavku.

Premijer Marković tvrdi da je policija prikupila i pravovremeno dostavila Državnom tužilaštvu sve činjenice, ali je nažalost efikasna reakcija tog organa izostala, zbog čega su nastupile sada već evidentne posljedice.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović podnio je, naime, ostavku nakon što je TV Vijesti objavila video snimak na kojem službenici tog ministarstva, građevinski inspektori Zoran Bošković i Vladan Juretić navodno reketiraju biznismena Boška Nenezića, kako bi mu omogućili da nastavi gradnju objekta u Budvi, uprkos istekloj dozvoli.

"Nisam uspio da iskorijenim ovakvo ponašanje, nije bitno kada se desilo. Jutros sam pokrenuo novi postupak protiv ove dvojice, nakon materijalnih dokaza i nadam se da će biti uspješniji od ostalih", saopštio je Radulović na vanrednoj konferenciji za novinare u Podgorici.

Kazao je da je odluka o podnošenju ostavka lično njegova i da je to njegov profesionalni odnos prema poslu.

Video snimak navodnog razgovora građevinskog inspektora Zorana Boškovića i biznismena Boška Nenezića, kojima se kasnije u jednom ugostiteljskom objektu pridružuje drugi inspektor Juretić, prema tvrdnjama Nenezićevog advokata Nikole Kavedžića potvrđuje da je njegov klijent bio žrtva iznude u režiji dvojice službenika Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Snimak navodne korupcije građevinskih inspektora u Budvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Advokat je u emisiji TV Vijesti saopštio i da je 15-ak dana prije toga, njegov klijent inspektoru Boškoviću već predao 5.000 eura. Iz snimljenog razgovora zaključuje se da su inspektori Neneziću tražili 20.000 eura, ali da su kasnije prepolovili cijenu i dogovorili se za 10.000.

Investitor Boško Nenezić je navodno reketiranje prijavio budvanskoj policiji u maju ove godine, a odluku da sa pričom izađe u medije donio je nakon što je shvatio da se predmet od budvanske policije, kako je rekao njegov advokat , "šetao" od Osnovnog, preko Višeg do Specijalnog državnog tužilaštva.

Za razliku od ministra Radulovića koji je podnio ostavku, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbacio je svaku vrstu sopstvene odgovornosti u odnosu na dosadašnje eventualno nezakonito ponašanje njegovih saradnika, poručivši da neće biti odgovoran za potencijalno nelegalno buduće postupanje tužilaca:

"Da li ja lično treba da snosim odgovornost za ponašanje svih vas koji sjedite u ovoj sali, od kojih ni jednog nijesam doveo za ruku da mi bude saradnik, već ste svi prethodno prošli određene procedure i provjere i ostaćete dio državnog tužilaštva i nakon mog odlaska sa ove funkcije? To, međutim, ne znači da bilo ko od vas neće odgovarati za svako eventualno ponašanje koje nije u skladu sa zakonom", naglasio je Stanković govoreći na današnjem obilježavanju Dana državnih tužilaca Crne Gore.

Još snimaka

Ovo nije jedina afera dokumentovana snimcima čiju autentičnost RSE ne može da potvrdi.

Podsjetimo, polovinom septembra ove godine odbjegli biznismen Duško Knežević objavio je seriju audio snimaka navodno razgovora sa sekretarom u Vrhovnom državnom tužilaštvu Nenadom Vujoševićem, na kom se čuje kako Vujošević navodno priznaje da je od Kneževića uzimao novac i navodno ga davao Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću ali i drugim tužiocima, kako bi opstruirao istrage koje se vode protiv Kneževića.

Kneževićev snimak razgovora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Nenad Vujošević je uhapšen i nalazi se u zatvoru u Spužu, a specijalni tužilac Miliovoje Katnić nije ispitao navode Kneževića protiv glavnog tužioca Stankovića već je u više navrata saopštio da "nema ni udaljenih sumnji da je Stanković korumpiran".

Za razliku od specijalnog tužioca, ministar pravde Zoran Pažin smatra da je Ivica Stanković odgovoran za postupke svog prvog administrativnog saradnika.

"Nisam govorio o krivičnoj odgovornosti, već o profesionalnoj. Smatram da je u demokratskim društvima odgovornost drugo ime za demokratiju, tako da je i u ovom slučaju morala postojati odgovornost za postavljanje saradnika", navodi Pažin.

Afere bez sudskog epiloga

Ni najpoznatija afera "Koverta" nije dobila svoj epilog. Naime, Duško Knežević u januaru ove godine objavio video snimak na kojem je visokom funkcioneru vladajuće Demokratske partije socijalista Slavoljubu Stijepoviću uručio, kako tvrdi 100.000 eura za izbore u Zeti.

Tajni snimak Duška Kneževića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Tužilaštvo je otvorilo istragu ali ni nakon gotovo godinu od izbijanja afere nije objavilo da li će protiv Stijepovića biti podignuta optužnica.

Stijepović i dalje obavlja funkciju generalnog sekretara predsjednika države Mila Đukanovića koji, međutim, za sada ne namjerava da suspenduje Stijepovića. Naime, Đukanović je prije dva dana kazao da će sačekati da Tužilaštvo obavi svoj posao.

"Svi smo svjedoci da se u mnogo slučajeva otvore i zatvore istrage i da se ne podignu optužnice, i da kad se podignu optužnice ne rezultiraju osuđujućim presudama", kazao je Đukanović.

I dok afere izbijaju jedna za drugom, a Tužilaštvo formalno pokreće istrage, za sada ni jedna nije imala sudski epilog.

Raonić: 'U Tužilaštvu nemaju dovoljno znanja, nemaju hrabrosti i pod kontrolom su vaninstitucionalnih centara moći'
Raonić: 'U Tužilaštvu nemaju dovoljno znanja, nemaju hrabrosti i pod kontrolom su vaninstitucionalnih centara moći'

Boris Raonić iz Građanske alijanse za RSE kaže da je utisak da se nadležni u crnogorskom pravosuđu ponašaju po principu "sačekajmo da prođe". Za Raonića tri su ključna razloga za to.

"U Tužilaštvu nemaju dovoljno znanja, nemaju hrabrosti i pod kontrolom su vaninstitucionalnih centara moći. Ono što je suština jeste da na kraju odgovorni ne bivaju procesuirani i ti ljudi ne dobijaju zaslužene kazne na sudu. To je poruka svima onima koji imaju takve sklonosti da nastave da rade te stvari jer vide da su svi oni prije njih ostali nekažnjeni. Mislim da sa ovim sastavom Tužilaštva teško da ćemo dobiti nešto drugo i možda je sada pravi trenutak da kažemo da smo kao društvo spremni za nove promjene unutar tužilačke organizacije i nove ljude koji bi radili pošteno i bez opstrukcija sa samog vrha", poručuje Raonić.

Paralelno sa ovim aferama Tužilački savjet je u oktobru ove godine tijesnom većinom za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca izabrao Ivicu Stankovića kojem je u međuvremenu istekao četvorogodišnji mandat na toj funkciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG