Dostupni linkovi

Afere nedovoljne za ostavku Đukanovića


Đukanović je na rekao da neće podnijeti ostavku, konstatujući da su afere, "konstrukcije i podmetanja bjegunca od pravde"
Đukanović je na rekao da neće podnijeti ostavku, konstatujući da su afere, "konstrukcije i podmetanja bjegunca od pravde"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je poručio da nema namjeru da podnese ostavku nakon niza afera koje su isplivale u posljednja dva mjeseca, a koje su vezane za njegove lične račune, kredite, firme u inostranstvu, dugove i protivzakonito finansiranje izborne kampanje Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS).

Odgovarajući na optužbe i komentarišući dokumentaciju, koju plasira u javnost biznismen i vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, kojeg Specijalno tužilaštvo sumnjiči za pranje novca i utaju poreza, predsjednik Đukanović je saopštio da afere i napade na njega kreira dio medija, nevladin sektora i dio političkih partija zbog preuzimanja vlasti.

Cilj svih afera, koje je inicirao odbjegli biznismen Duško Knežević, a potom preuzeli mediji, nevladin sektor i dio političkih protivnika, je smjena vlasti pritiskom uličnih protesta, ustvrdio je Đukanović gostujući na Televiziji Prva Crna Gora.

Tokom intervjua, u kome su učestvovali predstavnici četiri crnogorska medija, Đukanović je na direktno pitanje odgovorio da neće podnijeti ostavku konstatujući da su afere, u stvari, "konstrukcije i podmetanja bjegunca od pravde (Kneževića), a njihov cilj vaninstitucionalni pritisak na vlast".

"Cilj odbjeglog tajkuna je pokušaj da se zaštiti od evidentne krivične odgovornosti. Dva su scenarija: jedan je proizvodnja afera, a drugi je pokušaj da se afere stave u funkciju uznemirenja javnosti, dakle stvaranja uslova za neku socijalnu ili političku pobunu crnogorske javnosti, nakon čega bi uslijedio vaninstitucionalni ulični pritisak i smjena vlasti nezavisno od rezultata izbora", rekao je Đukanović i dodao:

"Ovaj drugi cilj pokazuje da je Knežević iskorišćen samo kao povod, nakon čega je uhodana mašinerija partijsko-medijsko-NGO-ska, koja ima svoju postavljenu infrastrukturu, preuzela glavnu ulogu i vodi glavnu riječ. Nemam namjeru da podnesem ostavku, bez obzira što je to očekivanje jednog dijela javnosti koju dominantno čine moji politički protivnici."

Tokom tročasovnog intervjua pretresene su afere koje se odnose na: prvi Đukanovićev kredit od milion i po eura, dug na Đukanovićevoj rivolving kartici od 11.000 eura koji je podmirio vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, boravke i ljetovanja u San Topeu i Dubaiju za koja Knežević tvrdi da je on platio, protivzakonito finansiranje izborne kampanje DPS-a kroz aferu "Koverta".

Đukanović je na sve navedeno saopštio da nema tajnu imovinu i da nije uključen u bilo čiji biznis i da, kako je rekao, nikada nije miješao javnu funkciju sa privatnim interesom.

"Nema nijednog tajnog računa Mila Đukanovića na planeti, nema nijednog zajedničkog mog biznisa s bilo kim osim ovog sa svojim kumom u Global interesu, što je svaki put prijavljeno u svim izvještajima koje sam podnosio. Nema nijedne prikrivene nekretnine Mila Đukanovića. Dakle, ja sam 30 godina radio veoma odgovorno i to radim danas u državnom interesu. Nikada sebi nisam dozvolio da negdje miješam državni i privatni interes", rekao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je rekao da je sve svoje račune sam plaćao, odgovarajući na pitanje da li mu je Knežević plaćao dio boravaka u inostranstvu. Tokom razgovora sa novinarima Đukanović ipak nije mogao da se sjeti kolika je bila kamata za njegov kredit od milion i po eura kod Pireus banke.

Na direktno pitanje da li posjeduje bilo koju firmu ili imovinu izvan Crne Gore za koju javnost ne zna, Đukanović je bio decidan da tako nešto ne postoji.

Tada je urednik dnevnog lista "Dan" Nikola Marković predstavio dokumentaciju prema kojoj je sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović krajem 2006. godine osnovao offshore firmu na Kipru (Vagor investment LTD) čije postojanje Đukanović nije prijavio crnogorskim nadležnim institucijama.

Đukanović je naknadno priznao da jeste osnovao firmu na Kipru, insistirajući na tome da preko te firme nije obavljen ni jedan posao, niti je imala promet. Ovako je zvučao rasprave između Nikole Markovića i Mila Đukanovića o firmi na Kipru:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Direktan link

Na ovo je reagovao saopštenjem Duško Knežević, biznismen koji je našao utočište u Londonu, sa tvrdnjom da je Đukanović osnovao offshore firmu na Kipru sa ciljem da preko nje formalno postane suvlasnik bolnice Meljine i pripadajućeg zemljišnog kompleksa od 50.000 kvadrata.

Knežević tvrdi da je "radi skrivanja tragova, kao formalni zastupnik firme upisana druga osoba, a dogovor je bio da Đukanovićeva i Kneževićeva firma dijele udio 50:50, te da strateški partner bude Abu Dhabi Capital Group sa svojim procentom vlasništva".

Specijalno tužilaštvo sumnjiči biznismena Duška Kneževića za pranje novca i utaju poreza, a dvije Kneževićeve banke Atlas i IBM su blokirane od strane Centralne banke. Knežević se ne nalazi u Crnoj Gori, već po sopstvenim riječima u Velikoj Britaniji, čiji je državljanin.

Od početka istrage protiv njegovih firmi, Knežević objavljuje audio i videosnimke i dokumentaciju kojima iznosi niz teških optužbi protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Na osnovu Kneževićevih objava otvoren je krivični postupak protiv Đukanovićevog bliskog saradnika Slavoljuba Stijepovića i uhapšen je bivši viceguverner Velibor Milošević.

Zbog novootvorenih afera grupa građana je inicirala održavanje protesta ispred sjedišta državnog tužilaštva u subotu 16. februara. Organizatori kažu da je "povod okupljanja pravni, društveni i politički skandal poznat kao afera 'Koverta', kao i brojna krivična djela o kojima javnost dobija pisane dokaze, audio i videosnimke, i to iz izvora vrlo bliskih vrhu vlasti". Građanski protest su podržale gotovo sve opozicione stranke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG