Dostupni linkovi

Stanković ostao na čelu Tužilaštva uprkos aferi 'Kurir'


Ivica Stanković
Ivica Stanković

Mislim da to nije dobro rješenje, ali bože moj, i to je, na neki način, poruka javnosti Crne Gore, komentar je nekadašnjeg ministra pravde, advokata Dragana Šoća za Radio Slobodna Evropa, nakon što je Tužilački savjet odlučio da Ivica Stanković, kome je juče istekao petogodišnji mandat vrhovnog državnog tužioca (VDT), tu dužnost nastavi da obavlja kao vršilac dužnosti (v.d).

Njegovim izborom izbjegnuta je blokada rada te institucije, koja je ušla u v.d. stanje, pošto na ljetošnji konkurs za izbor novog vrhovnog državnog tužioca nije stigla nijedna prijava, a niko od tužilaca, osim Stankovića, nije bio spreman da tu funkciju obavlja ni kao vršilac dužnosti.

Izbor dolazi usred afere Kurir, nazvane po sekretaru Vrhovnog tužilaštva Nenadu Vujoševiću, preko koga je odbjegli bankar Duško Knežević navodno, kako sam tvrdi, slao novac Ivici Stankoviću, kako bi opstruirao istrage koje se protiv Kneževića vode.

Šoć: Vujošević, koji je bio Stankovićev saradnik, do te mjere je kompromitovan da se ta kompromitacija ne može otkloniti
Šoć: Vujošević, koji je bio Stankovićev saradnik, do te mjere je kompromitovan da se ta kompromitacija ne može otkloniti

Upravo zbog te afere, čiji je glavni akter Stanković, Dragan Šoć za Radio Slobodna Evropa kaže da ostanak Stankovića na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva neće doprinijeti ugledu Tužilaštva, niti ubrzati istragu te afere.

"Što se tiče krivično-pravnog aspekta, ja se držim načela da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ali, to ne mijenja činjenicu da je prvi čovjek (Nenad Vujošević, prim. nov.), koji je bio Stankovićev saradnik, do te mjere kompromitovan da se ta kompromitacija ne može otkloniti, ne samo od Stankovića nego od čitave te tužilačke strukture", smatra Šoć.

Počelo sa snimcima

Sve je počelo 15. septembra ove godine, kada je crnogorsku javnu scenu uzdrmao navodno tajno snimljeni razgovor koji je objavio Duško Knežević, bankar sa crvene interpolove potjernice, protiv koga je Specijalno tužilaštvo podiglo više optužnica za privredni kriminal.

Na snimku, čija autentičnost nikada nije potvrđena, ali ni osporena, Knežević navodno razgovara sa dugogodišnjim sekretarom Vrhovnog državnog tužilaštva Nenadom Vujoševićem i pita ga "da li je "uzimao pare od Stankovića?", a Vujošević navodno odgovara da jeste.

Sjutradan nakon što je Knežević emitovao snimak tog razgovora, na vanrednoj konferenciji za novinare vrhovni državni tužilac Ivica Stanković bio je kategoričan.

"Ja sam miran. Jer takvih dokaza nema niti ih može biti. Pozivam nadležne organe da utvrde punu istinu u ovom slučaju", rekao je tada Stanković.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore: 'Ja sam miran'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Na ovaj snimak ekspresno je reagovalo Tužilaštvo.

Protiv Ivice Stankovića, nema ni "udaljenih sumnji" da je korumpiran, rekao je na vanrednoj konferenciji te državne institucije 16. septembra glavni specijalni tužilac Milvoje Katnić, i to pošto je Stanković napustio konferenciju, zbog, kako je tada obrazloženo, ranije preuzetih obaveza.

"Gospodin Stanković je častan čovjek, bez ijedne mrlje. On neće podnijeti ostavku... Ivica Stanković nema nikakvo svojstvo u ovom predmetu" , kategorično je tvrdio Katnić.

Tačka na aferu

Prema riječima Dragana Šoća, upravo tom izjavom je Milivoje Katnić stavio tačku na aferu Kurir, u onom dijelu koji se odnosio na Ivicu Stankovića.

"Ona će se riješiti tek kad se smijeni vlast. Prije toga sigurno neće", naveo je Šoć.

Sedmicama potom mediji i javnost u nastavcima su obasipani novim navodnim insertima iz dugih razgovora Duška Kneževića i sekretara Tužilaštva Nenada Vujoševića.

Vujošević se u septembru predao Tužilaštvu i određen mu je tridesetodnevni pritvor zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe sa Duškom Kneževićem na čelu.

Vujošević priveden na saslušanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Kako je afera Kurir dobijala na intezitetu iz redova Vrhovnog tužilaštva i Udruženja tužilaca, čiju je apsolutnu podršku na početkuStankovićimao, čuli su se zahtjevi da se afera ispita, bez obzira ko je njen akter. I dio pravnih stručnjaka smatrao je da bi reizbor Stankovića dodatno degradirao Tužilaštvo.

Sam Stanković je, gostujući u specijalnoj emisiji Radio Televizije Crne Gore (RTCG) 3. oktobra, još jednom demantovao da ima bilo kakve veze sa aferom Kurir, odnosno da ga je, preko sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića, sa stotinama hiljada eura godinama podmićivao Duško Knežević.

Za Vujoševića je utvrdio kako je obavljao samo administrativne poslove, te da mu on nije bio "desna ruka", a bio je izričit kako se neće povući sa funkcije zbog lica sa potjernice.

"Ja nijesam 'zec iz gore'. Čitavo vrijeme, sve svoje funkcije sam obavljao na dostojan način, tako da ne vidim nijedan način da se povlačim pred licem sa potjernice, odnosno bjeguncem od pravde", rekao je.

Sin i njegova ženidba

Osim Ivicu Stankovića, Duško Knežević je u navodno tajno snimljenim razgovorima koje je objavio 'targetirao' i njegovog sina Aleksu Stankovića, tvrdeći kako mu je mlađi Stanković nudio da umjesto Vujoševića bude "kopča" Kneževića sa Tužilaštvom.

Stanković je sinoć u saopštenju za javnost potvrdio kako se njegov sin sastao sa optuženim Kneževićem, ali tek nakon što je Knežević na svom Instagram profilu objavio navodnu SMS prepisku uoči njihovog susreta u beogradskom restoranu Madera. Stanković je prvi put objelodanio i da se njegov sin o prirodi tog razgovora izjasnio još 17. septembra, pred Specijalnim policijskim odjeljenjem.

No, osim navodnih kontakata Alekse Stankovića i Duška Kneževića, javnost je iz tajno snimljenih razgovora Kneževića i Vujoševića saznala i kako će Aleksa Stanković navodno oženiti kćerku Darka Šarića, koga je sud u Beogradu osudio na 15 godina zatvora zbog šverca pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Na pitanje novinarke RTCG da li je to tačno, Stanković je odgovorio:

"Nijesam još dobijao pozivnicu, a obavijestiću vas ako je dobijem."

Poslaničke kritike i zahtjevi za ostavku

Serija oštrih reakcija, na činjenicu da je Tužilački savjet izabrao Ivicu Stankovića za vršioca dužnosti šefa Vrhovnog državnog tužilaštva, mogla se čuti i tokom današnjeg zasjedanja Skupštine Crne Gore i to pretežno od strane Demokratskog fronta.

U Skupštini su uslijedile poslaničke kritike, uz poruke iz DF-a da je Stanković trebalo da podnese ostavku i omogući da se istraga vodi nepristrasno
U Skupštini su uslijedile poslaničke kritike, uz poruke iz DF-a da je Stanković trebalo da podnese ostavku i omogući da se istraga vodi nepristrasno

"Koristim priliku da u ime Demokratskog fronta čestitam porodici Šarić na izboru Ivice Stankovića za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca. To je nešto čemu će se svaka mafijaška porodica u Crnoj Gori obradovati", ironično je iz skupštinske klupe poručila poslanica tog opozicionog saveza Marina Jočić.

"Vidite da je tužilačka organizacija nesposobna da koristi ustavne mehanizme i nesposobna da se suoči sa korupcijom na najvišem nivou i ponovo bira čovjeka koji, da je imao imalo etike, morala i obraza i da je vodio računa o dignitetu države, trebalo je da podnese ostavku i omogući da se istraga vodi nepristrasno", ustvrdio je Nebojša Medojević, poslanik DF-a.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je, pak, zatražio od Ivice Stankovića da podnese ostavku. Prema njegovim riječima, Tužilački savjet je Stankovićevim izborom preuzeo odgovornost za nesagledive posljedice za stanje u oblasti vladavine prava, tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini.

Izgubljeni legitimitet

Crnogorsko tužilaštvo, istekom redovnog mandata Ivice Stankovića, ušlo je u v.d. stanje u trenutku kada se od Crne Gore i iz Brisela i Vašingtona traži nastavak reformi pravosuđa i opipljive rezultate u borbi protiv korupcije, posebno na visokom nivou.

Na pitanje RSE da li je na taj način tužilaštvo kao državni organ koji se smatra ključnim u borbi protiv korupcije i kriminala dodatno oslabljeno, bivši ministar pravde Dragan Šoć kaže:

"Ivica Stanković je izgubio legitimitet istekom mandata, čak i da ne postoji sva ova priča vezana za njega. Činjenica da on nakon pet godina mandata nije učinio, po mom sudu, ništa krupno, po čemu bi bio preporučen za takvu funkciju. A sad se vraća na funkciju em lično ranjiv ovom aferom, em kao vršilac dužnosti. Ne vidim da će to doprinijeti radu tužilaštva i bojim da će sad tužilaštvo, rekao bih rutinski odrađivati te poslove i da će u suštini prvi čovjek tužilaštva biti Glavno specijalni tužilac Milivoje Katnić, jer je on još uvijek u tom mandatu. I on će biti ono što je na neki način i do sada bio, a tek će sada da bude, glavna vedeta tužilaštva."

No, sasvim drugačije misli sam Ivica Stanković. U saopštenju za javnost, nakon što je izabran da v.d. vrhovnog državnog tužioca zaključio je:

"Pokazaćemo da smo spremni da se brzo i efikasno izborimo sa svim vidovima kriminala, pogotovo sa njegovim ograncima u našim redovima. Samo na taj način uspjećemo da vratimo poljuljano povjerenje građana..."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG