Dostupni linkovi

Jedan državni tužilac, dvije afere, a uskoro i v.d. stanje


Do prije samo neku sedmicu ostanak Stankovića na čelnoj poziciji u tužilaštvu gotovo da se nije dovodio u pitanje
Do prije samo neku sedmicu ostanak Stankovića na čelnoj poziciji u tužilaštvu gotovo da se nije dovodio u pitanje

Predsjednik Udruženja državnih tužilaca Crne Gore Veselin Vučković u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) podržao je efikasnu tužilačku istragu, nakon što se iza rešetaka našao sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Nenad Neno Vujošević.

Njega Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je bio dio kriminalne organizacije na čijem je čelu odbjegli bankar Duško Knežević.

Na pitanje RSE da li se unaprijed bilo ko iz državnog tužilaštva može osloboditi odgovornosti za navodnu korupciju, Vučković je odgovorio:

”Naravno da ne. Cjelovito i potpuno utvrđene istinite činjenice, ma koga teretile, jer svi smo pred zakonom jednaki. Jednako smo dužni i da snosimo odgovornost. Mi kao državni tužioci naročito.”

Traže efikasniju istragu

Utvrđivanje činjeničnog stanja do sada je zaobilazilo čelnika Vrhovnog državnog Tužilaštva Ivicu Stankovića, kome za šest dana ističe mandat, ali bi na istom mjestu trebalo da ostane kao vršilac dužnosti.

To što je njegov saradnik u pritvoru nameće, po Stankovića, neprijatna pitanja.


"Definitivna činjenica je da Tužilački savjet, ili jedan njegov dobar dio, ovu aferu doživljava krajnje ozbiljno. I da ne vidi gospodina Stankovića kao nekoga ko bi trebalo da nastavi da bude na funkciji kao vršilac dužnosti”, komentariše pravnik Boris Marić, direktor Centra za građanske slobode (CEGAS).

Osvrće se na to što Tužilački savjet ni nakon druge vanredne sjednice nije donio preporuku da Stanković kao v. d. nastavi da obavlja funkciju VDT.

Umjesto toga Tužilački savjet je zatražio efikasnu istragu afere 'Kurir' ili 'Tužilaštvo', a koja već sedmicama potresa tužilaštvo kao državnu instituciju ključnu za borbu protiv korupcije.

Do prije samo neku sedmicu ostanak Stankovića na čelnoj poziciji u tužilaštvu gotovo da se nije dovodio u pitanje, sve dok odbjegli bankarski tajkun Duško Knežević, nije počeo da objavljuje navodne snimke telefonskih razgovora sa sekretarom tužilaštva Nenadom Nenom Vujoševićem.

U tim razgovorima, čija autentičnost još nije potvrđena, Vujošević je priznao da je kao 'kurir' Knežević navodno podmićivao Stankovića i preko drugih tužilaca pokušao da opstruira istrage koje se vode protiv Kneževića i njegovih saradnika.

Da je profesionalna sudbina Stankovića zapečaćena Vujošević je utvrdio i u najnovijem u seriji razgovora sa Kneževićem, koji je emitovan juče.

Knežević: Čuo sam da ti je poslovođa skroz mrtav.

Vujošević: On je otpao. Njega su izbacili. On je otpisan. Lobira kod svakoga ali on je sad otpisan.

'Udaljene sumnje' i 'kupovina vremena'

Podsjetimo, nakon sjednice održane juče (30. septembar) Tužilački savjet sa svojih 10 članova, od kojih je petoro iz redova samog tužilaštva a petoro iz redova uglednih pravnika, koji su izabrani na prijedlog državnog parlamenta, zatražio je 'nezavisnu, nepristrasnu i efikasnu istragu', kako su naveli 'predmetnog događaja', ne precizirajući o čemu je riječ.

Koliko je takav stav Tužilačkog savjeta indikativan i da li bi mogao da znači da, poslije početnog odbijanja da sprovede istragu protiv samog Stankovića, tužilaštvo sada ide u drugom pravcu?

Da li Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je bio kategoričan da nema ni 'udaljenih sumnji' da je Stanković involviran u korupciju, kao i da se protiv njega neće voditi istraga, sada ima razloga za preispitivanje tog stava, pitali smo Borisa Marića:

“Jedan mogući aspekt je da je riječ o dobijanju na vremenu. Da se vidi, da se uđe u neko činjenično stanje, pa eventualno ako se dođe do određenog činjeničnog stanja, Katnić će zaboraviti da je rekao da nema ni 'udaljenih sumnji' u pogledu Stankovića, ako može da dokaže da nije radio po zakonu. Sa druge strane, Katnićeva izjava može se tumačiti kao jedno zatvaranje tužilačke organizacije i pokušaj da ovo nekako preživi.”

Vrhovni državni tužilac Crne Gore: 'Ja sam miran'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Takođe ne smije se zanemariti da je dio Tužilačkog savjeta zatražio više informacija o hapšenju sekretara VDT Nenada Vujoševića, koji je, suprotno onome što je tvrdio u telefonskim razgovorima sa Duškom Kneževićem, tokom saslušanja nakon hapšenja odbacio sumnje da je u ime Kneževića podmićivao Stankovića i druge tužioce.

Za Borisa Marića reakcije Tužilačkog savjeta unose ohrabrenje.

”Već ove sjednice upućuju na dva moguća zaključka: jedan je da bi gospodin Stanković trebalo da se povuče i rastereti istražni postupak u samom tužilaštvu. Drugi je da imamo potrebu da se otvori sveobuhvatna istraga u samom tužilaštvu i da se utvrde, koliko god je to moguće, sve činjenice koje su vezane za ovaj slučaj”, kaže Marić.

Sa druge strane, strukovno Udruženje državnih tužilaca na čijem je čelu Veselin Vučković, u petak je eksplicitno podržalo Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića, označavajući ih kao 'časne profesionalce'. U tom udruženju su naglasili svoju zabrinutost zbog 'tendencioznih i neutemeljenih serija napada na tužilaštvo i njegove najviše predstavnike'.

Sam Ivica Stanković prethodnih dana jeza podgorički list Dan poručio kako se neće povući pred licima sa potjernica.

“Čitav svoj dosadašnji životni i radni vijek živio sam i postupao časno i pošteno. Tako ću i otići u penziju kad za to dođe vrijeme”, istakao je Stanković.

Na ispitu ugled Tužilaštva

U međuvremenu Duško Knežević, za kojim je Crna Gora raspisala crvenu Interpolovu potjernicu februara 2019. godine, i dalje intrigira javnost objavljivanjem svojih navodnih telefonskih komunikacija sa Nenadom Vujoševićem. U posljednjem Vujošević obavještava Kneževića i kako će Stankovićev sin navodno oženiti ćerku Darka Šarića, kog je decembra 2018. Viši sud u Beogradu osudio na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Knežević: Došao mi je preko podzemlja da pita može li da se ne pušta to, znaš (aluzija na navodni Stankovićev zahtjev Kneževiću da ne emituje snimke razgovora sa Vujoševićem, prim. red.)

Vujošević: On ti je nekog poslao?

Knežević: Aha, u Beograd.

Vujošević: A to mu sin, čim mu ženi ovu malu. Darkovu.

Knežević: Jel?

Vujošević: Jes, jes. Svadba će da bude. Dali su mu džip najnoviji, PG (Podgorica), bijeli, vozi ga po gradu.

Epilog u rješavanju afere 'Kurir' ili 'Tužilaštvo', kako zaključuje Boris Marić imaće direktne reperkusije po ugled tužilaštva, koji je kako primjećuje već uzdrman, ali i implikacije na šire društveno-političke prilike u Crnoj Gori, u trenutku kada se ona približava parlamentarnim izborima sljedeće godine. Zato je prema Marićevom mišljenju neophodno da tužilaštvo utvrdi sve nepobitne činjenice u ovom slučaju.

“Strašno je važno za crnogorsku javnost da to činjenično stanje bude istinito, ubjedljivo, uvjerljivo, da bi mi kao građani počeli da vjerujemo da u tužilaštvu postoje ljudi koji su spremni da štite dignitet struke i da štite zakone ove države”, kaže Marić.

Svi smo pred zakonom jednaki: Veselin Vučković
Svi smo pred zakonom jednaki: Veselin Vučković

Veselin Vučković, iz Udruženja državnih tužilaca, ne sumnja da će istraga biti brza:

“Očekujemo istragu od strane nadležnog tužilaštva, koja treba da obezbijedi cjelovit rezultat, iz koga ćemo opredijeliti, u to sam siguran, osnove odgovornosti i izvršioce djela. Kad kažem da niko ne treba da bude izuzet, to znači bez izuzetka i ma o kome da se radi, pa makar i o službenicima ili državnim tužiocima.”

Kakav god bio epilog afere 'Tužilaštvo', Ivici Stankoviću 7. oktobra prestaje mandat i ta državna institucija ključna u borbi protiv korupcije i kriminala u Crnoj Gori prelazi u v.d. stanje, pošto se na konkurs za izbor novog prvog čovjeka tužilaštva nije javio niko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG