Dostupni linkovi

Oporba za uključivanje Hrvatske u slučaj Aluminij


Aluminij Mostar
Aluminij Mostar

Hrvatska ima obavezu napraviti nešto u pogledu mostarskog Aluminija, jer u toj tvrtki ima 12 posto vlasništva, a promet sa Aluminijem čini više od 50 posto prometa Luke Ploče, komentira za Radio Slobodna Evropa (RSE) saborski zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) iz Šibenika Franko Vidović.

"Dakle, sa svake strane, uključujući tu i hrvatski nacionalni interes, Hrvatska svakako mora napraviti nešto po pitanju te tvornice", apelirao je Vidović, koji je upućen u problematiku.

Mostarski Aluminij isključen je 9. srpnja sa visokonaponske mreže zbog dugovanja za električnu energiju, a ponovno pokretanje bi zahtijevalo mnogo vremena i milione eura ulaganja, kako su za RSE nakon gašenja objasnili eksperti.

Saborski zastupnik Franko Vidović za RSE kaže kako je prošla hrvatska vlada, lijevog centra, od kraja 2011. do početka 2016. godine uredno obavljala svoj dio posla što se tiče Aluminija, u kojem je dobila 12 posto dionica kada je 2007. platila struju šibenskog TLM-a, dotadašnjeg dioničara, i zauzvrat uzela dionice mostarskog poduzeća.

Istovremeno, aktualna hrvatska Vlada još nije reagirala na zahtjev predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se očituju povodom gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju.

"Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke. Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesaradnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade Republike Hrvatske", kazala je predsjednica u priopćenju.

Zastupnik Vidović je, komentirajući predsjedničinu intervenciju, kazao kako je upravo ona bila ministrica u istoj toj vladi koja je 2007. godine preuzela 12 posto dionica mostarske tvrtke.

"Što se tiče izjava predsjednice, pa ona je - ako se ne varam - 2007. godine sjedila u Vladi kao ministrica europskih integracija. Vjerujem da je bila na sjednici Vlade kada su bile izuzimane dionice Aluminija u vlasništvu TLM-a i prebacivane u portfelj Vlade Republike Hrvatske. Neka samo pogleda svoje bilješke sa te sjednice. Ne treba tražiti očitovanje Vlade, jer su problemi u Aluminiju isti koji su bili i tada", kazao je Vidović.

Ranije su situaciju oko mostarskog Aluminija i Luke Ploče komentirali ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar financija Zdravko Marić.

Horvat očekuje neku odluku u sljedećih nekoliko dana, a Marić je na pitanje o vezanosti luke Ploče za mostarski Aluminij kazao da ona "ima svoju perspektivu i treba ju dodatno izgrađivati", pogotovo kada se dovrši izgradnja prometnog koridora 5 C.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG