Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministar Džindić: Aluminij ide u stečaj


Aluminij Mosta

Nakon što je u ponoć ugašen mostarski Aluminij, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kaže kako je dobio obećanja od v. d. direktora Dražena Pandže da će danas zvanično biti poslan zahtjev za stečaj.

"Proglašenje stečaja neće promijeniti odluke ili nakane potencijalnih investitora jer su oni upoznati o stanju u Aluminiju. Oni su bili upoznati o situaciji. Dosadašnji način rada Aluminija bio je neodrživ i mora se pronaći model koji će biti samoodrživ", rekao je Džindić.

Vlada FBiH, prema njegovim riječima, ostaje na stanovištu da će tražiti nove strateške partnere i da će razgovarati s partnerima s kojima su do sada razgovarali.

Naveo je, također, da je od v. d. Dražena Pandže dobio obećanje da će poslati kompletan zapisnik o proceduri gašenja, da li je sve urađeno prema predviđenim procedurama, kao i to u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije.

Resorni federalni ministar Nermin Džindić naglasio je da će se Vlada Federacije BiH pobrinuti za sve radnike koji steknu uslove za penziju. Inače u mostarskom Aluminiju radi oko 900 radnika.

"Vlada FBiH je prošle godine izdvojila pet miliona maraka za uvezivanje radnog staža. Vlada FBiH ostaje uz radnike. Ispunit će ono što je obećala. Očekujemo informaciju. Na osnovu te informacije će vlada činiti daljnje korake", rekao je on.

Vlada FBiH, koja je vlasnik 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, tražila je od Uprave i Nadzornog odbora informaciju o svim plaćanjima Privrednog društva Aluminij, prema svim dobavljačima u periodu od početka godine do danas.

Džindić je poručio da Aluminij ima 300 miliona KM duga Elektroprivredi HZHB.

„Tražimo to kako bismo mogli razmotriti situaciju i eventualno scenario zašto nije u tom periodu izvršeno plaćanje prema Elektroprivredi HZHB, koji je bila ugovorni organa za isporuku električne energije u tom periodu“, kaže ministar.

Jovičić: Stečaj je rješenje za Aluminij, a razotkrio bi sve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić osvrnuo se i na mogućnost ponovnog pokretanja rada Aluminija.

„Prema nezvaničnim informacijama koje možete vidjeti iz medija ili koje dolaze iz Aluminija šta je potrebno za ponovno pokretanje, informacije se kreću od 10 hiljada do stotinu hiljada maraka po jednoj elektrolizi. Dakle, prema mom mišljenju, kada uzmete broj onih koje su radile, a to je 144 i pomnožite sa bilo kojim prethodno navedenim brojem dobijete puno manji iznos u odnosu na onaj o kojem se priča za ponovnim pokretanjem“, smatra Džindić.

XS
SM
MD
LG