Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Aluminij: Sastanci se nastavljaju, HDZ BiH traži da se izbjegne stečaj


Protesti radnika Aluminija ispred zgrade HDZ BiH u Mostaru

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić izjavio je kako nije zadovoljan ishodom sastanka Uprave Aluminija sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević, ali da doza optimizma, ipak, postoji.

"Zadovoljan nisam, kako ću biti zadovoljan kad je tvornica ugašena, ostali smo bez radnih mjesta, ali nakon jučerašnjeg sastanka hrvatska politika nam je ulila neku dozu nade i optimizma da bi se nešto moglo pokrenuti na bolje", izjavio je Biokšić za Fenu.

Na pitanje koliko vjeruje u sve to, kazao je kako više ne vjeruje nikom.

"Nikom više ne vjerujem ništa, više puta smo izvarani od svih i godinama smo varani, ali nakon jučerašnjeg sastanka imam jednu malu dozu nade da bi hrvatski političari, u koordinaciji s Vladom FBiH i Vladom Republike Hrvatske, mogli poduzeti neke konkretnije korake samo da ne dozvole da tvornica ode u stečaj", ocijenio je Biokšić.

Dodao je kako će Sindikat pratiti razvoj situacije te će sljedeće sedmice ponovo imati sastanke s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija i vidjet ćemo šta i kako dalje, od koje tačke krenuti i da li su urađene analize koje su dogovorene. Nakon toga ćemo imati više informacija o našim daljim aktivnostima - poručio je predsjednik Sindikata.

Kazao je kako je mostarska tvornica jutros prazna te da je u njoj samo manji broj radnika koji je angažovan na čuvanju imovine.

Inače, na sinoćnjem sastanku radnika, Nadzornog odbora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević zaključeno je da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Također je zaključeno da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH biti postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima "Aluminija" te da će se od nadležnih institucija zatražiti hitno rješavanje obaveza za penziono osiguranje radnika.


Osim toga, očekuje se i pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije tri dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je je fabrici isključena struja zbog velikih dugovanja.

XS
SM
MD
LG